Đukanović postupio po Ustavu, potpisi nijesu dostavljeni

Poslanik DPS-a Nikola Rakočević ocijenio je kako Ustav Crne Gore jasno propisuje da predsjednik države daje mandat nakon konsultacija sa političkim subjektima.

Rakočević je tokom jučerašnjeg izlaganja na vanrednom skupštinskom zasijedanju saopštio da politički subjekti, Demokratski front i ostali koji nijesu došli na konsultacije, “nepoštujući time instituciju predsjednika, već tada nijesu imali pravo da dobiju uopšte mandat”.

On kaže da je Đukanović ipak ostavio vremena do isteka roka da dostave potpise kad već nijesu došli na konsultacije.

“Nijeste dostavili potpise. Prema tome vama mandat uopšte ne pripada u skladu sa Ustavom i pride, a mogu ovdje sada odštampati u Klubu poslanika pa da vam donesem dokument, da vam donesem dokument gospodo koji su potpisali Andrija Mandić, Nebojša Medojević i Milan Knežević. Dakle dostavili su predsjedniku države da neće doći na konsultacije ali da će na kraju eventualnih dogovora dostaviti potpise i time garantovati da mandatar ima većinu”, rekao je poslanik DPS-a.

Ponavljajući da potpisi nijesu dostavljeni, Rakočević je pojasnio da je nedolaskom na konsultacije pojedinim partijama tada već propalo njihovo pravo.

“Dobili ste priliku za potpise, ali nijeste ih dostavili u roku i nemate pravo na mandat. To je jasno, to je potpuno jasno”, poručio je Rakočević.

On je pozvao predstavnike stare većine da zajednički izaberu sudije Ustavnog suda, te da upute inicijativu prema Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti.

“Pozivamo vas još jednom da skratimo mandat parlamentu, da idemo na izbore a prije toga izaberemo sudije Ustavnog suda i dogovorimo datum izbora i na taj način ćemo riješiti enigmu”, kazao je Rakočević na kraju.

On je zaključio da DPS-u apsolutno nije važno koliko će mandata imati jer se ta partija, kako je ocijenio, ne bori za mandate, nego za građane i za državu.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Pribilović: Trenutno u Budvi boravi blizu 22.000 turista

Budva je ove godine imala veoma dobru predsezonu i početak ljetnje turističke sezone, saopšteno je …