Air Montenegro u novembru ostaje sa jednim avionom

Air Montenegro raspolagaće samo sa jednim avionom tokom novembra zbog planiranog tehničkog održavanja flote u kojoj su dva „embraera 195“, što bi, usljed smanjenja saobraćaja, moglo dovesti do gubitka tržišnog udjela državnog avio-prevoznika.

Prema informacijama Pobjede, kompanija planira da 9. oktobra pošalje na radove avion registarskih oznaka 40-AOB, a nakon što se on vrati, na servis će otići drugi „embraer 40-AOA“. Do kraja oktobra biće im na raspolaganju „erbas 320“ koji su iznajmili početkom sezone od hrvatskog Trade Aira i on će obavljati čarter letove, a po potrebi biće uključen i u redovan saobraćaj.

Smanjili saobraćaj
Iz Air Montenegra juče je Pobjedi rečeno da neće produžiti zakup „erbasa“ zbog planiranih servisa „embraera“.

– Nije planirano da se produži zakup A320, već će se saobraćaj odvijati sa postojećim resursima. Tokom trajanja servisnih radova u oktobru, pored čarter saobraćaja, određeni broj letova obavljaće i avion A320 – naveli su iz kompanije.

Oni nijesu precizno odgovorili koliko će im to što će u novembru imati samo jedan avion uticati na smanjenje udjela na tržištu, već su istakli da su radovi predviđeni tokom zimskog reda letjenja, te da je tada intenzitet saobraćaja manji.

– Dobra priprema prije ovogodišnje sezone je donijela vrlo pouzdane operacije flote nacionalne avio-kompanije zbog čega je od izuzetne važnosti da se organizuju i izvrše svi radovi prema odobrenom programu tehničkog održavanja – naveli su iz Air Montenegra.

Zimski red letjenja Air Montenegra još nije do kraja definisan, a ono što je za sada poznato je da kompanija ukida linije ka Kopenhagenu, Nantu, Pragu, Banjaluci i Lionu, a smanjuje broj letova ka ostalim destinacijama, izuzev Beograda.

Na pitanje šta će da rade u slučaju da im se pokvari jedan avion dok drugi bude na servisu, iz kompanije su odgovorili da bi iznajmili zamjenski kod partnera sa kojima već imaju potpisane ugovore o zakupu.

– Potencijalno iznajmljivanje dodatnog aviona bi se u tom slučaju moglo vrlo brzo realizovati, imajući u vidu da veće kompanije van ljetnjeg perioda raspolažu sa više resursa – tvrde iz Air Montenegra.

„Erbas“ koštao kao „čarli“
U floti Air Montenegra su dva „embraera 195“, koje je ranije koristio Montenegro Airlines, a koje im je Vlada kupila u februaru prošle godine za 21,7 miliona dolara. Vlada je sredinom jula prošle godine kompaniji odobrila da iz svojih sredstava za 5,3 miliona kupi treći embraer „čarli“ (40-A0C) koji je koristio bivši avio-prevoznik, ali su u Air Montenegru odustali od kupovine. Oni su krajem decembra prošle godine obavijestili Vladu da, prema preliminarnim procjenama, treba da ulože osam miliona eura kako bi „čarli“ postao plovidben, te da bi ih on ukupno koštao 13,3 miliona eura, što im je bilo puno.

U međuvremenu su došli na ideju da u flotu uvrste „erbas“, čiji ukupni trošak šestomjesečnog zakupa sa posadom nijesu javno saopštili, ali je on, prema informacijama Pobjede, između deset i 14 miliona eura. Oni su se obavezali da Hrvatima plate 1.600 sati letjenja po cijeni od 2.400 eura po satu, bez obzira na to hoće li avion naletjeti taj broj sati.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

VIJESTI: Izbori u Podgorici krajem septembra

Političari u Glavnom gradu pregovaraju o rješenju krize lokalne vlasti na više nivoa, po principu …