Đukanović: Nedovoljna aktivnost EU i NATO u regionu stvorila uslov za upliv trećih strana

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je na današnjoj konferenciji načelnika generalštabova zemalia članica Američko-jadranske povelje da će Crna Gora nastaviti da podržava povelju A5.

-Ponavljam namjeru i posvećenost da kroz ovu inicijaticu doprinosimo promociji evroatlantskih integracija, dodajući da je put ka EU i NATO jedini ispravan.

-Prvi put imamo prijetnje nuklernim oružjem što zabrinjava. Crna Gora je zabrinuta zbog bezbjednosnih izazova u EU koje mogu imati implikacije na Balkanu – rekao jeĐukanović.

Kazao je i da su nedovoljna aktivnost EU i NATO u regionu uz netačnu percepciju važnosti integracije, stvorili prostor za upliv trećh strana.

-Posljedice su vidljive i višestruke i na nama je da radimo na njihovom ukljanjanju. Sadejatvo EU i NATO i geostrateški pristup je ključan za postizanje stabilnosti – istakao je Đukanović, dodajući da su EU i NATO najpozvanije da štite mir.

-Ohrabruje nas snaga demokratskog društva da sačuva evroatlatnski kurs. Promocija demokratskih vrijednosti su od vitalnoh značaja za regionalnu saradnju i u tom smislu Crna Gora će dati puni doprinos – zaključio je Đukanović.

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Zoran Lazarević kazao je da je konferencija načelnika generalštabova zemalia članica Američko-jadranske povelje prepoznata kao jedan od najuspješnijih i najefikasnijih regionalnih događaja za razmatranje zajedničkih bezbjednosnih izazova.

-Zajedno smo razvili sjajan mehanizam za podršku zajedničkim bezbjednosnim i odbrambenim ciljevima. Zemlje Američko-jadranske povelje, jedna po jedna, stiču članstvo u NATO-u, a mi smo spremni da podržimo naše članice i partnerske zemlje u njihovim integracionim naporima i ambiciiama. Zaiedno sa našim partnerima iz komande americkih snaga za Evropu, konstantno identifikujemo savremene bezbjednosne izazove i radimo na zajedničkom pristupu i odgovarajućem odgovoru – rekao je Lazarević na konferenciji A5 koja se danas održava u Budvi.

Kaže da su sviesni ozbijinih izazova za očuvanje mira i stabilnosti koji se javljaju na istočnim granicama Evrope.

-Svijet je potrešen nedavnim dešavanjima u istočnoj Evropi i mi osuđujemo brutalnu agresiju Rusije na Ukrajinu. Ovaj čin je jasno kršenje međunarodnog prava, a cijeli demokratski svijet stoji uz ukrajinsku državu i njen narod. Crna Gora, zajedno sa našim partnerima i saveznicima, aktivno podržava legitimne odbrambene napore Ukrajine. Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore su našim ukrajinskim partnerima poslali različite vrste borbene i neborbene opreme. Čvrsto podržavamo opredijeljenost Alijanse da podrži Ukraiinu u okončanju agresije. Takođe, pozdravljamo ukrajinski narod i njegove oružane snage za njihov herojski otpor i odbranu svoje zemlje i demokratskih vrijednosti – istakao je Lazarević.

Region Zapadnog Balkana se u poslednjih nekoliko decenija suočio sa nizom izazova, smatra Načelnik generalštaba-

-Moramo biti svjesni da novi izazov na evropskom tlu znači potencijalnu prijetnju i našem regionu. Naše zemlje su se u posliednijh nekoliko godina suočile s brojnim političkim, ekonomskim, vojnim i asimetričnim prijetniama i rizicima, a nedavno i sa ozbilinim sajber napadima. Nismo zanemarili probleme u susjednim zemljama, a mnogo puta smo našli način i sredstva da se međusobno podržimo i pomognemo. Zajedno smo razgovarali, sarađivali i iznosili novonastale probleme i izazove i započeli dobar posao na zaštiti i očuvaniu regionalnog mira i stabilnosti. Takođe, ponovio bih da je prisustvo NATO-a u regionu od ključnog značaja za njegovu stabilnost i punu integraciju u Alijansu – ističe Lazarević.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Abazović za sjutra sazvao Vijeće za nacionalnu bezbjednost, prisustvuje Novović

Predsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović sazvao je za sjutra (8h) Vijeće za nacionalnu …