Đukanović: Nedovoljna aktivnost EU i NATO u regionu stvorila uslov za upliv trećih strana

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je na današnjoj konferenciji načelnika generalštabova zemalia članica Američko-jadranske povelje da će Crna Gora nastaviti da podržava povelju A5.

-Ponavljam namjeru i posvećenost da kroz ovu inicijaticu doprinosimo promociji evroatlantskih integracija, dodajući da je put ka EU i NATO jedini ispravan.

-Prvi put imamo prijetnje nuklernim oružjem što zabrinjava. Crna Gora je zabrinuta zbog bezbjednosnih izazova u EU koje mogu imati implikacije na Balkanu – rekao jeĐukanović.

Kazao je i da su nedovoljna aktivnost EU i NATO u regionu uz netačnu percepciju važnosti integracije, stvorili prostor za upliv trećh strana.

-Posljedice su vidljive i višestruke i na nama je da radimo na njihovom ukljanjanju. Sadejatvo EU i NATO i geostrateški pristup je ključan za postizanje stabilnosti – istakao je Đukanović, dodajući da su EU i NATO najpozvanije da štite mir.

-Ohrabruje nas snaga demokratskog društva da sačuva evroatlatnski kurs. Promocija demokratskih vrijednosti su od vitalnoh značaja za regionalnu saradnju i u tom smislu Crna Gora će dati puni doprinos – zaključio je Đukanović.

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Zoran Lazarević kazao je da je konferencija načelnika generalštabova zemalia članica Američko-jadranske povelje prepoznata kao jedan od najuspješnijih i najefikasnijih regionalnih događaja za razmatranje zajedničkih bezbjednosnih izazova.

-Zajedno smo razvili sjajan mehanizam za podršku zajedničkim bezbjednosnim i odbrambenim ciljevima. Zemlje Američko-jadranske povelje, jedna po jedna, stiču članstvo u NATO-u, a mi smo spremni da podržimo naše članice i partnerske zemlje u njihovim integracionim naporima i ambiciiama. Zaiedno sa našim partnerima iz komande americkih snaga za Evropu, konstantno identifikujemo savremene bezbjednosne izazove i radimo na zajedničkom pristupu i odgovarajućem odgovoru – rekao je Lazarević na konferenciji A5 koja se danas održava u Budvi.

Kaže da su sviesni ozbijinih izazova za očuvanje mira i stabilnosti koji se javljaju na istočnim granicama Evrope.

-Svijet je potrešen nedavnim dešavanjima u istočnoj Evropi i mi osuđujemo brutalnu agresiju Rusije na Ukrajinu. Ovaj čin je jasno kršenje međunarodnog prava, a cijeli demokratski svijet stoji uz ukrajinsku državu i njen narod. Crna Gora, zajedno sa našim partnerima i saveznicima, aktivno podržava legitimne odbrambene napore Ukrajine. Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore su našim ukrajinskim partnerima poslali različite vrste borbene i neborbene opreme. Čvrsto podržavamo opredijeljenost Alijanse da podrži Ukraiinu u okončanju agresije. Takođe, pozdravljamo ukrajinski narod i njegove oružane snage za njihov herojski otpor i odbranu svoje zemlje i demokratskih vrijednosti – istakao je Lazarević.

Region Zapadnog Balkana se u poslednjih nekoliko decenija suočio sa nizom izazova, smatra Načelnik generalštaba-

-Moramo biti svjesni da novi izazov na evropskom tlu znači potencijalnu prijetnju i našem regionu. Naše zemlje su se u posliednijh nekoliko godina suočile s brojnim političkim, ekonomskim, vojnim i asimetričnim prijetniama i rizicima, a nedavno i sa ozbilinim sajber napadima. Nismo zanemarili probleme u susjednim zemljama, a mnogo puta smo našli način i sredstva da se međusobno podržimo i pomognemo. Zajedno smo razgovarali, sarađivali i iznosili novonastale probleme i izazove i započeli dobar posao na zaštiti i očuvaniu regionalnog mira i stabilnosti. Takođe, ponovio bih da je prisustvo NATO-a u regionu od ključnog značaja za njegovu stabilnost i punu integraciju u Alijansu – ističe Lazarević.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Blokiraće Budvu, ako država ne preuzme Sveca

Mještani Pržna i Svetog Stefana krajem naredne sedmice blokiraće kružni tok na ulazu u Budvu, …