BLagota Baća Radović: Neće biti pojeftinjenja stanova

Na tržištu nekretnina i dalje je veliko interesovanje za stanovima, ali mala ponuda, rekli su Pobjedi predstavnici agencija za nekretnine. Prema njihovim podacima, cijene stanova su u Podgorici porasle 13 do 15, a u primorskim opštinama 20 do 25 odsto. Oni ne očekuju dalji rast cijena, a pojedini prognoziraju da će nakon stagnacije doći i do pada.

Vlasnik Zetagradnje Blagota Radović očekuje u narednom periodu smanjenje investicija u sektoru stanogradnje, kao i potražnje za stanovima.

PROŠAO ZENIT
– Ne očekujemo dalji rast cijena tim prije što ni tražnja nije više u zenitu kao prije par mjeseci. Očekivanja su da će se održati na ovom nivou osim, ukoliko ne dođe do nekih značajnijih negativnih ekonomskih kretanja u Evropi i svijetu, kao što je situacija koja se predviđa sa energentima, a koja nas ne može zaobići s obzirom da smo uvozno-zavisna zemlja, pa se sve te posljedice prelivaju i na našu ekonomiju, ali je u ovom trenutku to nezahvalno prognozirati – kazao je Pobjedi vlasnik agencije Multitask nekretnine Stefan Mišković.

On je naveo da je u Podgorici došlo do blagog rasta cijena od početka godine od pet do sedam odsto, dok je u odnosu na prošlu godinu rast od 13 do 15 odsto, posmatrajući prosječnu cijenu na godišnjem nivou.

Iz našeg ugla gledajući, cijene su dostigle nivo nakon kojeg ne očekujemo dalji rast, tim prije što je rast u ovoj godini više bio uslovljen inflacijom, nego potražnjom – smatra Mišković i ističe da su brojni razlozi rasta cijena.

– Prvo, i dalje je veća tražnja od ponude. Drugo, stopa inflacije je veća od deset odsto od početka rata u Ukrajini, pa je veliki broj ljudi ulaže u nekretnine nastojeći da sačuvaju vrijednost novcu. Treće, veliki broj stranaca dolazi u Crnu Goru i odlučuje se za kupovinu ili iznajmljivanje nekretnine i četvrto, program „Evropa“ je povećanjem zarada proširio bazu kupaca koji mogu iz kreditnog zaduženja da riješe stambeno pitanje – naveo je Mišković.

Govoreći prvenstveno o situaciji u Podgorici, ocijenio je da je trenutna situacija na tržištu specifična.

– Najtraženije nekretnine je teško pronaći na tržištu ili ih je moguće pronaći samo u fazi izgradnje sa rokom završetka od 12 do18 mjeseci – saopštio je Mišković i dodao da su najtraženiji stanovi, manje kuće, dok je potražnja za placevima ,,negdje između“.

– S obzirom na veliki građevinski bum, postoji manjak građevinskih parcela i ogromna tražnja za njima – istakao je Mišković.

Naveo je da se raspon cijena u novogradnji kreće od 1.300 do 2.500 eura po kvadratu.

– Cijena je uslovljena brojnim faktorima, a najznačajniji su lokacija, kvalitet gradnje i reputacija investitora – kazao je Mišković i dodao da se kvadrat na lokacijama udaljenijim od centra grada prodaje za 1.300 eura, dok se oko tržnih centara, u centru i dijelu grada Preko Morače kvadrat kreće oko 1.800 eura.

– U starogradnji je taj raspon od 900 do1.500 eura, opet zavisno od lokacije i stanja nekretnine – precizirao je Mišković.
On navodi da se obim posla agencija za nekretnine iz godine u godinu povećava, s tim da bilježe pad u prodaji za račun investitora.

– Veći investitori imaju svoje prodajne timove, ali je ogroman broj nekretnina izgrađenih u Podgorici u posljednjih par godina doveo do povećanja obima posla u dijelu rentiranja stanova – pojasnio je Mišković.

NEMA POJEFTINJENJA
Vlasnik Zetagradnje Blagota Radović naveo je da je interesovanje za kupovinu stanova palo posljednjih mjeseci.

– To nije interesovanje kao unazad četiri – pet mjeseci i nije to više nikakva trka nego stabilno tržište. A ono ranije je bilo stampedo, to nije bilo normalno – kazao je Radović našoj redakciji komentarišući ogromnu tražnju do prije nekoliko mjeseci.

Zetagradnja stanove prodaje od 1.350 do 1.900 eura po kvadratu.

– Sigurno nećemo smanjivati cijene, jer nećemo imati interes da investiramo ako ne zadržimo ovaj nivo cijena. Sad hoće li druge kompanije morati zbog finansijskih okolnosti da idu na smanjenje cijena stanova, to već ne znam – rekao je Radović, koji očekuje smanjenje investicije u stanogradnji.

– Sve zavisi od situacije u svijetu. Njemačka je zvanično u recesiji, što nije dobar znak. Mislim da će investicije biti manje, a time i interesovanje za kupovinu stanova – istakao je Radović i dodao da će on sigurno manje investirati.

Ističe da su se cijene građevinskog materijala i radne snage stabilizovale zadnja dva mjeseca.

– Za očekivati je da dođe i dalje do blagog povećanja radne snage, a mislim da su se cijene materijala stabilizovale – rekao Radović.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

MUGOŠA: Stijović kriv za nestašicu mlijeka

U trgovinama se osjeća nestašica određenih mliječnih proizvoda prije svega pasterizovanog jednodnevnog mlijeka, kazao je …