Abazović sa Kerešijem: Svijetu nema ekonomskog napretka bez ekologije, ekološke efikasnosti i održivog razvoja

,,Crna Gora daje doprijos u isticanju UN vrijednosti koje se tiču globalnog zagrijavanja i energetske efikasnosti. Mi smo jedina država na svijetu koja je Ustavom definisana kao ekološka. Trudimo se da koračamo naprijed i tu su UN partneri i važne međunarodne organizacije da malim državama koje promovišu ove vrijednosti pomognu da budu što bolje”, istakao je predsjednik Vlade dr Dritan Abazović tokom zvaničnog susreta sa Čabom Kerešijem, predsjednikom Generalne skupštine UN-a u Njujorku.

Razgovarajući o energetskoj krizi, ratu u Ukrajini i klimatskim promjenama, Abazović i Kereši su se saglasili da za svijet nema ekonomskog napretka bez ekologije, ekološke efikasnosti i održivog razvoja.

,,Crna Gora se vodi jednim interesom, a to je da poštujemo univerzalna pravila i promovišemo demokratske vrijednosti, što će dovesti i do ekonomskog razvoja”, naglasio je premijer Abazović u razgovoru.

Premijer je naveo da Crna Gora na UNGA želi povećati vidljivost malih država u oblasti ekologije, navodeći da “zelene” politike mogu zbližiti države jer se radi o temama koje ne dijele nikog.

Predsjednik Generalne skupštine UN-a Kereši rekao je da je sa crnogorskim premijerom razgovarao o prioritetima Ujedinjenih nacija, posebno o klimatskim promjenama i energetskoj krizi i ključnom partnerstvu između malih država za rješavanje ovih izazova.

Razgovarajući o političkoj situaciji u regionu Zapadnog Balkana, premijer Abazović je naveo da Crna Gora baštini veoma dobru regionalnu posvećenost i prijateljske odnose, iskazavši uvjerenje da će svih šest zemalja sjesti za sto i napraviti prvi korak ka pomirenju.

Provjerite slična mjesta

Pejović: Demokrate Zete pripremile su nacrt i mapu opštine

Kandidat za odbornika liste “Aleksa Bečić – Idemo ljudi – Idemo Zeta- Demokrate” Novica Pejović …