Nacionalizovali najveću gasnu kompaniju kako bi osigurali snabdijevanje

Njemačka je pristala nacionalizirati svog najvećeg uvoznika plina, Uniper, kako bi izbjegla krizu dok se bori s nestašicom energije koja je posljedica ruskog rata u Ukrajini.

Dogovor se nadovezuje na paket spašavanja dogovoren u julu, kada je Berlin preuzeo 30 posto udjela u kompaniji, i uključuje kapitalnu injekciju od 8 milijardi eura državnog novca.

Uniper je bio pod kontrolom finske državne energetske tvrtke Fortum, koja je pozdravila ovu objavu. Rečeno je da će Berlin kupiti njezine dionice za 500 miliona eura, čime bi država dobila 98,5 posto udjela u plinskoj kompaniji.

“U trenutnim okolnostima na evropskim energetskim tržištima i s obzirom na ozbiljnost situacije u kojoj se nalazi Uniper, prodaja Unipera je pravi korak koji treba poduzeti, ne samo za Uniper nego i za Fortum”, rekao je Izvršni direktor Fortuma, Markus Rauramo,

Rekao je da su gubici Unipera uzrokovani ruskim ograničavanjem opskrbe prirodnim plinom evropskim zemljama koje podržavaju Ukrajinu dosegli gotovo 8,5 milijardi eura. Isporuke koje nedostaju iz Rusije morale su se zamijeniti skupim zalihama s otvorenog tržišta, gdje su cijene plina naglo porasle.

Prošle sedmice Njemačka je također preuzela kontrolu nad trima rafinerijama nafte u ruskom vlasništvu prije nego što embargo na rusku naftu stupi na snagu sljedeće godine.

Provjerite slična mjesta

Jezera, Medun i Duklja turistički aduti Podgorice

Oko 44.000 turista registrovano je u Podgorici do kraja aprila, a ostvareno je oko 86.000 …