KONAČNO: Kompletiranje Ustavnog suda očekuju početkom oktobra

Članovi skupštinskog Ustavnog odbora očekuju da će početkom oktobra biti kompletiran Ustavni sud, te da ćemo lokalne, a onda i sve ostale izbore dočekati spremni. Skupštini su danas predložili da konstatuje prestanak funkcije sudiji Miodragu Iličkoviću, što ih obavezuje da, kako su kazali, saslušanja prijavljenih kandidata za te funkcije završe što prije.

“Naravno da je poražavajuće što smo došli u takvu situaciju, i poražavajuće je što danas imamo faktični blokiran Ustavni sud, međutim ako pitate da li je odgovornost na svim poslanicima, ja slobodno mogu kazati da nije. Demokratska Crna Gora je vrlo odgovorno pristupila tom procesu, i mi smo glasali za određene kandidate”, kazao je za TVCG Vladimir Martinović poslanik Demokrata.

Poslanik SNP-a Dragan Ivanović kaže da mu je mnogo žao što nije kompletiran Ustavni sud.

“Ja kažem da mi je mnogo žao što to nijesmo uradili, a mogli smo. Neću nikoga pominjati kao krivca, ali generalno svi smo za to krivi”, naveo je Ivanović.

Šta je bilo bilo je, poručuju članovi Ustavnog odbora, koji danima saslušavaju kandidate za nove sudije.

Svjesni su i da nema više vremena za politička nadmudrivanja – ukoliko svi žele da Ustavni sud profunkcioniše za manje od mjesec i po, koliko je ostalo do lokalnih izbora.

“Svjedoci ste da mi radimo svakodnevno, vršimo intervjue sa kandidatima, njih je 19 koji su se prijavili. Ja sam optimista i nadam se da ćemo početkom oktobra imati kompletan Ustavni sud spreman da se uhvati sa svim eventualnim problemima”, kazao je za TVCG poslanik DPS-a Luiđ Škrelja.

“Važno je da sud funkcioniše u punom kapacitetu, izuzetno je važno da izaberemo četiri sudije Ustavnog suda, da ne pravimo neke trule kompromise da stavljamo zakrpe metaforički rečeno na Ustavni sud”, poručila je poslanica DF-a Simonida Kordić.

Na to ih, čini se obavezuje i sve veći pritisak javnosti.

“Ja mislim da smo dorasli da odgovorimo tom pritisku, ali kao što znate nije samo na poslnicima Ustavnog odbora nego i na plenumu gđe treba da se glasa za svakog sudiju koji bude kandidata”, naveo je Dragan Ivanović iz SNP-a.

RTCG

Provjerite slična mjesta

MUP i ANB: Aktivnosti protiv uticaja stranih službi, zabrana ulaska u CG za 28 osoba

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore saopšteno je da “u sklopu kontinuiranih i koordinisanih aktivnosti …