Joković: Đukanović da poništi odluku i povjeri mandat Lekiću

Smatrao sam da će predsjednik Milo Đukanović prihvatiti prijedlog da mandatar nove Vlade bude Miodrag Lekić jer nigdje u Ustavu ili zakonu nije rečeno da je za ovu odluku potreban potpis i ne razumijem potrebu za skraćenjem mandata Skupštini – izjavio je za Televiziju E predsjednik Socijalističke narodne partije Vladimir Joković.

Smatra da neko koristi situaciju sa Ustavnim sudom kako bi prilagodio dešavanja u Crnoj Gori partijskim interesima i dodao da je odluka o predlogu Miodraga Lekića za mandatara donešena u datom vremenskom periodu, ali da je, kako navodi, čekala na potpis svih odgovornih.

Predstavnici političkih partija su izašli i javno rekli, nakon konsultacija, da je Lekić kandidat za mandatara. Predsjednik države je bio upoznat sa tim da je Lekić jedini kandidat i da ga podržavamo i onda ne znam kakva bi neka nova uvjeravanja trebala Đukanoviću – naveo je Joković.

Upitan zbog čega u ponedjeljak, kada je isticao rok za predlaganje mandatara, poslanici SNP-a i Ure nijesu potpisali predlog da Lekić bude mandatar, Joković je kazao da ne postoji pravilo koje propisuje da su u tom procesu neophodni potpisi podrške.

Ne možemo da se igramo sitnih igrica u velikim stvarima. Neka neko kaže gdje piše da su za predlaganje mandatara neophodni potpisi – dodao je Joković.

Istakao je da očekuje od Đukanovića da poništi ili revidira svoju odluku.

Đukanović je tražio da Skupština raspravlja o skraćenju mandata 30. septembra. Ta će se sjednica održati. Dogovor je 41 poslanika da se neće skratiti mandat. Šta nakon toga predstoji, pa postoji jasna većina protiv skraćena mandata. Predsjednik nema većinu u parlamentu i ima obavezu ustavnu da nakon toga treba da povjeri mandat za sastav nove vlade Lekiću – rekao je Joković.

Joković je komentarišući aktuelnu ekonomsku situaciju naveo da je to zaostavština prethodne Vlade i da je problemu u velikoj mjeri doprinijelo usvajanje programa Evropa sad.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Abazović za sjutra sazvao Vijeće za nacionalnu bezbjednost, prisustvuje Novović

Predsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović sazvao je za sjutra (8h) Vijeće za nacionalnu …