Ibrahimoviću se ne žuri: Još nije od naftaša naplatio 12 miliona eura

Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI) za posljednju sjednicu Vlade prošle sedmice nije pripremilo informaciju i predlog zaključka u vezi sa koncesionim ugovorom za istraživanje nafte i gasa koji je sklopljen sa italijansko-ruskim konzorcijumom “Eni”-”Novatek”, što je polazna osnova da bi država naplatila garanciju od 12 miliona eura od konzorcijuma koji izlazi iz ovog posla u Crnoj Gori.

Ovo je “Vijestima” potvrđeno nezvanično u Vladi iz više izvora uz objašnjenje da je resor kojim rukovodi ministar Ervin Ibrahimović Vlada početkom septembra obavezala da pripremi ove dokumente.

Italijansko-ruski konzorcijum, prema nezvaničnim informacijama, Vladu je u martu obavijestio da izlazi iz ovog posla u Crnoj Gori, odnosno, da ne ulazi u naredne obaveze iz prvog perioda istraživanja što obavezuje MKI da se pokrene postupak naplate garancije.

Ugovorom koji je Vlada sa ovim konzorcijumom potpisala i koji je zvanično dostupan na sajtu Skupštine, predviđena je garnacija za obavezni radni program za prvi perioda istraživanja. Članom 9, stav 2 ugovora je definisan ovaj obavezni radni programa za prvi period istraživanja, a garancija članom 11, stav 3 ugovora. Ukupan iznos garancije je 85 miliona eura i to za prvi period 73 miliona, a za drugi period 12 miliona. Svaki član konzorcijuma ima pola udjela u garanciji.

Rok za prvi period istraživanja je istekao 13. septembra ove godine, dok je koncesionar imao obavezu po ugovoru da najkasnije 60 dana prije isteka tog roka (13. jul ove godine) izjasni da li ulaze u naredni period istraživanja iz obaveznog radnog programa.

Vlada je sa ovim konzorcijumom zaključila 2016. godine ugovor o koncesiji za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa. Ugovor se odnosi na četiri lokacije u podmorju kod Ulcinja. Konzorcijum je odradio prošle godine istražno bušenje koje je pokazalo da proizvodnja ugljovodonika neće biti moguća, jer je bušotina suva. Konzorcijum je obavezan da nakon prve faze, po ugovoru uđe u drugu gdje treba da uradi bušenje druge, pliće, gasne bušotine, od 1,5 hiljada metara.

”Vijesti” su prošle sedmice pitale MKI da li je naplaćena garancija i ako nije kada će biti, ali jasan odgovor nije stigao.

”MKI kao resorno ministarstvo za ugljovodonike, u saradnji sa Upravom za ugljovodonike prati realizaciju ugovorenih obaveza prve faze istraživanja zaključenim sa firmama ‘Eni’ i ‘Novatek’. S obzirom na to da je jedan dio ugovora pod oznakom tajnosti, kao i informacije donesene na Vladi, možemo reći da je rok za prvu fazu istraživanja istekao 13. septembra ove godine i da su u toku procesne radnje između ugovornih strana kako bi se finalizovali pravo-finansijski aspekti ugovora, o kojim će ministarstvo odmah po završetku informisati javnost”, kazali su u MKI kojim rukovodi Ervin Inrahimović.

Ovaj resor, kako “Vijesti” nezvanično saznaju, formirao je i Komisiju za utvrđivanje ispunjenosti obaveza iz obaveznog radnog programa iz ovog ugovora.

Iz Uprave za ugljovodnike, kojom rukovodi vršilac dužnosti direktora Bogdan Fatić, nijesu mogli da odgovore na pitanje “Vijesti” da li imaju informaciju da li je MKI krenuo u proceduru naplate garancije od koncesionara “Eni”-”Novatek”.

Kako su objasnili potpisnik ovog koncesionog ugovora u ime države Crne Gore bilo je Ministarstvo ekonomije, čije su ingerencije danas u MKI pa sva formalno-pravna pitanja u vezi sa predmetnim ugovorom, kao i ostala pitanja u vezi sa aktiviranjem bankarske garancije može dati samo ovaj resor.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Blokiraće Budvu, ako država ne preuzme Sveca

Mještani Pržna i Svetog Stefana krajem naredne sedmice blokiraće kružni tok na ulazu u Budvu, …