Dio radnika uzeo pare, kolege ostavili bez centa

Grupa bivših radnika nikšićkog “Metalca Termohem” najavila je da će početi sa štrajkom jer nisu dobili novac od novih vlasnika imovine fabrike koji su isplatili dio njihovih kolega. Privatno obezbjeđenje nije im juče dozvolilo da uđu u fabriku gdje su namjeravali da borave dok se i njima ne isplate sva ili barem dio potraživanja. Zdravko Kosanović i Nenad Bajović, koji su partneri u nikšićkom Reciklažnom centru, od češke firme “Termohem”, koja je gazdovala Metalcem, kupili su imovinu te fabrike prije više od pola godine, a onda su metalci počeli sa protestom u preduzeću sprečavajući ih da raspolažu kupljenim. Kosanović i Bajović su prije nekoliko dana obezbijedili 430.000 eura kao vid pomoći radnicima, ali je taj novac između sebe podijelila grupa od oko 50 metalaca, izostavljajući preostalih 55 svojih kolega.

– Ne znam kako su dijelili pare i neka im je sa srećom, a ne znamo ni po kom su kriterijumu to uradili. Navodno, pare su dobili oni koji su u Metalcu imali stalno zaposlenje i koji su ovih pola godine štrajkovali u fabrici. To nije istina, i mi smo dolazili na štrajk i među ovih 55 koji nisu dobili pare nas četvoro smo bili stalni radnici Metalca – istakao je juče Stevan Đurđić, jedan od metalaca koji nije dobio novac.

Od obezbijeđenog novca grupa od pedesetak radnika dobila je po nešto više od osam hiljada eura, prekinuli su štrajk u fabrici i novim vlasnicima omogućili da raspolažu imovinom. Đurđić je rekao da na silu neće ulaziti već će od nadležnih tražiti dokumentaciju o vlasništvu nad imovinom Metalca.

– Za nas 55 potraživanja za zaostale plate su oko 100.000 eura. Dug “Termohema” po osnovu poreza i doprinosa treba država da nam izmiri. Sva naša potraživanja su nakon uvođenja stečaja u “Metalac Termohem” prijavljena i priznata od strane Privrednog suda, tako da je Kosanović, koji još nije upisan kao vlasnik imovine, znao koliko nas je i koliko potražujemo – rekao je Đurđić.

Dan

Provjerite slična mjesta

Pribilović: Trenutno u Budvi boravi blizu 22.000 turista

Budva je ove godine imala veoma dobru predsezonu i početak ljetnje turističke sezone, saopšteno je …