Ministarka nije postupila po nalazima komisije koju je sama formirala

Odbor direktora Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje (RVCP) koji, nakon ostavke dva člana, čine Zoran Lakušić iz DNP-a, Jana Sekulić i Novica Tmušić postupao je nezakonito, prekoračivši ovlašćenja i pokušavajući da preuzme nadležnosti izvršnog direktora.

To je zaključak komisije Ministarstva ekologije, planiranja i urbanizma (MEPU) koja je radila reviziju usklađenosti odluka borda RCVP sa Zakonom o privrednim društvima i internim aktima. Da su odluke nezakonite, MEPU je prethodno ukazao bivši direktor RVCP Josip Đurašković (Demokrate), kojeg je odbor smijenio 30. juna „zbog negativnog uticaja na poslovanje kompanije“. Komisiju je formirala aktuelna resorna ministarka Ana Novaković- Đurović i počela je da radi krajem maja ove godine. Izvještaj je bio završen 6. juna, gotovo mjesec prije nego je odbor smijenio Đuraškovića zbog odbijanja da sprovodi njihove odluke za koje se već tada znalo da su nezakonite.

Revizija
Komisija je, u dokumentu u koji je Pobjeda imala uvid, analizirala pet odluka odbora iz februara i marta ove godine, kojim je bord obavezao Đuraškovića da zapošljava samo uz njihovu saglasnost, te da sistematizacijom predvidi da oni dobiju svoju stručnu službu koju bi činili sekretar za pravna pitanja, savjetnik za tehnička pitanja, sekretarica i vozač.

Poslovnikom o radu borda propisano je da administrativno-tehničke poslove za njihove potrebe obavlja rukovodilac tog sektora, pa je komisija ukazala da bi formiranje tražene službe dodatno negativno uticalo na već loše finansijsko stanje u kompaniji. Nezakonita je i odluka kojom je traženo da se suma po jednoj maloj nabavci poveća na pet hiljada eura, kao i da bord pravi plan javnih nabavki. To bi, smatrali su u komisiji, dovelo do povećanja troškova, tim prije što je inspekcija za javne nabavke krajem aprila bila zadovoljna dotadašnjim postupanjem.

Bord je od Đuraškovića tražio i prije formiranja stručne službe da dobiju spoljnog saradnika koji bi primao dvije prosječne zarade u kompaniji, iako po sistematizaciji već postoji takav kadar. Inspekcija rada, koja je došla po pritužbi Lakušića, nije pronašla nezakonitosti u radu Đuraškovića. Stavljanjem van snage rješenja o disciplinskom postupku protiv menadžera za kadrovske, upravne i administrativne poslove Nikice Purlije, odbor je, kako je ocijenila komisija Ministarstva, preuzeo nadležnost direktora.

Upitan da prokomentariše ovaj izvještaj, Đurašković je kazao da je potvrđen njegov stav da ove odluke odbora nije trebalo sprovoditi, jer proizvode štetu za RVCP, dodajući da su direktno sračunate na opstrukciju redovnog poslovanja i pokušaja da se firma stabilizuje.

– Ovakav izvještaj ukazuje na nerazumijevanje, nestručnost, nedostatak kvalifikacija, znanja i poslovnog iskustva potrebnog za obavljanje ovako odgovorne funkcije na koju je Lakušić dospio imenovanjem, zajedno sa još dva preostala člana krnjeg odbora, kao i na odsustvo svake profesionalne odgovornosti. Valja podsjetiti da ovo troje ljudi zajedno nemaju jedan dan staža niti iskustva u privrednom poslovanju – kazao je Đurašković Pobjedi.

Nezakonitosti
Tvrdi da je ovo mali dio nezakonitosti i zloupotreba koje su eskalirale nakon njegovog razrješenja.

– Počev od kazne od hiljadu eura za nezakonit ugovor o radu v.d. izvršnog direktora Borislava Ivankovića, preko isplate zarada licima za period kad nijesu bili u radnom odnosu, nezakonitog uvećanja zarada, jer se za jedno sistematizovano mjesto imenuju dva lica i isplaćuju dvije plate rukovodioca, preko angažovanja ‘spoljnih saradnika’ za poslove koje već obavljaju stručne službe, advokata, jer su Lakušić i Ivanković bukvalno šikaniranjem razjurili sve zaposlene pravnike, jer im ukazuju na nezakonitosti i odbijaju da potpisuju nezakonita akta, što se sve skupa mjeri desetinama hiljada eura štete, za koju je odgovorna i uvažena ministarka – kazao je Đurašković.

Optužuje ministarku Novaković-Đurović da je stavila sudbinu RVCP na kocku, ostavljajući ga u rukama borda, čiji rad je njena komisija ovako ocijenila.

– Osim što krajnje zabrinjava, ovakva odluka ministarke nameće i pitanje – čime se rukovodila kada je odlučila da stavi u fioku ovako argumentovan nalaz svojih pravnika i, suprotno njemu, uloži i žrtvuje svoj ministarski autoritet i odgovornost da pomogne i podrži utvrđeno nezakonito djelovanje krnjeg odbora direktora i njegovog predsjednika Lakušića, omogućivši im da dosljedno nastave ovaj finansijski, organizacioni i reputacioni sunovrat državnog preduzeća od koga zavisi vodosnabdijevanje kompletnog Primorja? Koji dio ovog izvještaja nije razumjela? Čije je interese ovim štitila, jer interese društva, evidentno, nije – pita Đurašković.

Pozvao je ministarku da prekine „neprimjereni muk“ te da hitno objasni razloge takvog postupanja kako Vladi i ministarstvima, tako i EBRD-u i Svjetskoj banci koji su finansijeri projekata RVCP.

– Da li je neko ucijenio, naredio joj ili na nju izvršio nezakoniti uticaj, moraće ubrzo da objasni i pred sudskim organima, s obzirom na to da su protiv nje i dvojice odgovornih lica u društvu podnijete krivične prijave i dostavljena sva dokumentacija za pokretanje krivičnih postupaka po više osnova, a za utvrđivanje odgovornosti za zloupotrebe kojima je ovo društvo višestruko oštećeno. Ovakav izvještaj u potpunosti potvrđuje osnovanost tužbe koju sam podnio pred Osnovnim sudom u Kotoru zbog mog nezakonitog razrješenja – poručuje Đurašković.

Bez odgovora
Pobjeda juče nije uspjela da dobije komentar ministarke Novaković-Đurović na izvještaj komisije koju je formirao njen resor niti zašto, u skladu s njim, nije inicirala razrješenje ovog i formiranje novog odbora direktora.

Provjerite slična mjesta

Izabran novi Odbor direktora EPCG, nema Jokovića

Na vanrednoj Skupštini akcionara Elektroprivrede Crne Gore izabran je novi Odbor direktora u sastavu Ivan …