Zbog hakerskih napada deset dana kasni isplata pripravnicima

ripravnici još uvijek nijesu dobili plate za avgust, a Ministarstvo prosvjete je Pobjedi kazalo da će će izvršiti isplatu kada dobiju ažurirane spiskove za avgust od svih partnera koji učestvuju u program stručnog osposobljavanja. Pripravnicima ovog mjeseca kasne plate deset dana.

Iz resora ministra Miomira Vojinovića kažu da je Ministarstvo obezbijedilo novac za isplatu naknada u skladu sa zakonom. Kažu, imajući u vidu da je rad vladinih servera u blokadi zbog hakerskih napada, radi se na pokretanju servisa putem kojeg se vrši ažuriranje podataka.

– U narednom periodu svi korisnici programa biće uredno isplaćeni, a zarada će im biti uvećana shodno Zakonu koji je Skupština Crne Gore donijela u avgustu 2022. godine – naveli su iz Ministarstva.

Poslanici su nedavno usvojili prijedlog Socijaldemokrata da se pripravnicima povećaju naknade. Tražili su da budu 450 eura, pošto se povećala minimalna zarada. Iako se nakon primjene programa „Evropa sad“ uvećala minimalna plata u Crnoj Gori, pripravničke nijesu, već su ostale na 266 eura. Usvojeni izmijenjeni zakon, koji važi i za aktuelne korisnike, predviđa da im se plata poveća za avgust i septembar.

Bilo je ranije planirano da im se primanja povećaju za četiri mjeseca, ali uprkos tome što su izmjene akta bile u skupštinskoj proceduri, nijesu dolazile na dnevni red Skupštine.

Ovog mjeseca se pripravnicima završava program stručnog osposobljavanja, a počeli su da ga odrađuju u januaru. Poslanici su tokom diskusije u Skupštini navodili da su pripravnici u ovom slučaju bili diskriminisani, da im je nepravedno bila uskraćena veća zarada. Komentarisali su i program stručnog osposobljavanja gdje su isticali da pojedini poslodavci iskorišćavaju ovu kategoriju zaposlenih. Neki su radili kao kuriri, profesori su bili vozači.

Poslodavci su im nudili da ne dolaze na posao ako se odreknu jednog dijela primanja. Poslanici su predlagali da treba da se reformiše program. Konstatovali su da nije dobro da država isključivo izdvaja novac za njihove nadoknade, već da treba da se uključe i poslodavci. Bilo je riječi da bi bilo dobro da učestvuju, makar 30 odsto.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Važno saopštenje Vlade

Vlada je, na danas održanoj 27. sjednici kojom je predsjedavao premijer mr Milojko Spajić, utvrdila …