SNP: Đukanović nema ustavne mogućnosti da postupa na osnovu svog utiska

Jedini predlog za mandatara za sastav nove 44. Vlade koji je dobio predsjednik Crne Gore je predlog koji je, u ime skupštinske većine od 30. avgusta 2020. godine, dostavio gospodin Andrija Mandić, sa konkretnim predlogom imena gospodina Miodraga Lekića, saopšteno je iz Socijalističke narodne partije (SNP).

– Predsjednik države nema ni ustavne ni zakonske mogućnosti da postupa na osnovu svog utiska, kako navodi u Predlogu za skraćenje mandata Skupštine Crne Gore 27. saziva, već na osnovu ustavnih i zakonskih ovlašćenja koja mu kao predsjedniku pripadaju – navodi se u saopštenju.

– Socijalistička narodna partija Crne Gore obavještava javnost i ukazuje predsjedniku Đukanoviću da je od strane naše partije u pisanoj formi obaviješten o razlozima nedolaska na konsultacije o mandataru za sastav 44. Vlade zato što su u tom trenutku bili u toku razgovori o postizanju saglasnosti o mandataru – istakli su iz SNP-a.

Nakon postizanja dogovora oko imena mandatara, kako su kazali, javno su saopštili da predlog ima njihovu punu podršku.

– Prema tome, gospodin Đukanović nema ni ovlašćenja ni mogućnosti da na osnovu svog subjektivnog osjećaja i utiska ocjenjuje da li neko ima potrebnu skupštinsku većinu ili ne. To je pravo Skupštine Crne Gore, njenih poslanika i to se evidentira i pokazuje na zasijedanju prilikom izjašnjavanja. Dakle, gospodin Đukanović ima obavezu da prema Skupštini Crne Gore procesuira jedini predlog za mandatara koji je dobio, a to je gospodin Miodrag Lekić – naveli su oni i dodali:

– SNP CG saopštava da podržava gospodina Miodraga Lekića za mandatara za sastav 44. Vlade Crne Gore, te da ima potpise naših poslanika. Naša partija nikada nije pogazila svoju riječ i tako će i ostati – poručili su iz Socijalističke narodne partije.

Predlog predsjednika Đukanovića, koji je i predsjednik Demokratske partije socijalista, doživljavaju kao očigledan strah od ponovnog okupljanja parlamentarne većine sa izbora od 30. avgusta 2020. godine.

– Na ovaj način, Đukanović tone u živi pijesak i pokušava manipulacijama da ugrozi subjekte koji su donijeli krupne odluke protiv kojih je sam bio. – zaključili su u SNP-u.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

OHRABRENJE: Deficit budžeta niži 156 miliona eura od plana

Kumulativni budžetski deficit za prvih osam mjeseci ove godine iznosio je 9,4 miliona eura ili …