Viele Euro Geldscheine

Zbog “Evrope sad” građani podigli najviše kredita u istoriji

Od početka primjene programa „Evropa sad“, kojim su povećane zarade, crnogorski građani podigli su kod domaćih banaka kredite ukupno vrijedne 322,83 miliona eura. To je za 101,86 miliona eura ili 46 odsto više nego u istom periodu prošle godine, rečeno je Pobjedi u Udruženju banaka (UBCG).

Rast potražnje za kreditima bio je očekivan nakon što je 1. januara stupilo na snagu povećanje minimalne zarade sa 250 na 450 eura, dok su ostale plate u prosjeku porasle 17 odsto. Time je porasla i kreditna sposobnost građana, a priliku da se zaduže kod banaka dobili su i oni koji to ranije nijesu mogli zbog niskih primanja.

GOTOVINSKI KREDITI NAJTRAŽENIJI
Generalni sekretar UBCG Bratislav Pejaković kaže da podaci iz kreditnog registra Centralne banke pokazuju da su građani od početka januara do kraja jula ove godine najviše uzimali gotovinske (nenamjenske) kredite, u iznosu od 170,62 miliona eura.

Slijede krediti za kupovinu stanova i adaptaciju od 64,62 miliona i krediti za refinansiranje obaveza prema drugim bankama u iznosu od 28,25 miliona eura – naveo je Pejaković.

Dodatnu potražnju za kreditima zabilježila je i Crnogorska komercijalna banka (CKB), koja ima trećinu udjela na tržištu.

Program „Evropa sad“ pojačao je standardno veliko interesovanje građana za kreditnu ponudu CKB-a. Uvećanje zarada uticalo je i na porast prosječnog iznosa traženih kredita – saopštili su Pobjedi iz CKB-a, dodajući da je uočljiva veća potražnja za CKB keš kreditima, kao i za stambenim i hipotekarnim.

Većina banaka, od 11 koje posluju na crnogorskom tržištu, iskoristila je povećanje zarada za privlačenje novih klijenata, pa su već od januara krenule u kampanju usmjerenu ka građanima. Nudili su se keš krediti „koji se odobravaju odmah po osnovu uvećanih plata“, dok su klijenti oslobađani brojnih pratećih troškova, poput naknada za obradu kredita, mjenica, notarskih ovjera…

PROSJEČNA KAMATA 7,4 ODSTO
Na pitanje po kojim su se kamatnim stopama građani zaduživali tokom ove godine, Pejaković je odgovorio da su one zavisile od vrste kredita.

Ukupna prosječna nominalna kamatna stopa kod fizičkih lica u julu je iznosila 7,55 odsto za gotovinske kredite, 4,40 odsto za kupovinu stana i adaptaciju, dok je za refinansiranje obaveza prema drugim bankama bila 5,09 odsto – ukazao je Pejaković.

Kada je riječ o prosječnoj efektivnoj kamati, u koju je uključen i iznos naknada i provizija koje banka obračunava klijentu u postupku odobravanja pozajmice, ona je za gotovinske kredite iznosila 8,42 odsto, stambene 4,81 odsto i za refinansirajuće 5,67 odsto.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

MUGOŠA: Stijović kriv za nestašicu mlijeka

U trgovinama se osjeća nestašica određenih mliječnih proizvoda prije svega pasterizovanog jednodnevnog mlijeka, kazao je …