Vukćević: Mandatar ne mora imati 41 potpis podrške da bi bio predložen

Ukoliko današnji sastanak ne donese ništa novo, postavlja se pitanje kakvi će biti naredni potezi predsjednika države Mila Đukanovića. Pred predsjednikom su dvije opcije – da i bez 41-og potpisa nekome povjeri mandat da u narednih 90 dana formira Vladu ili da predloži skraćenje mandata Skupštini. Sve to za TVCG pojašnjavaju pravnici Branko Lutovac i Ilija Vukčević.

Ustav nije u potpunosti predvidio konkretno rješenje za aktuelni politički momenat u kojem se Crna Gora nalazi, zato su tumačenja najvišeg pravnog akta različita.

“Naš Ustav je bolno neprecizan što se tiče odredaba o izboru mandatara. Po Ustavu našem jedan parlamentarni zbor bira jednu parlamentarnu vladu. Sad je i tumačenje ove odredbe od 30 dana vrlo problematično, jer tu se govori o 30 dana od dana konstituisanja parlamenta, a ovdje mi već imamo konstituisan parlament”, objašnjava Lutovac.

Različita su tumačenja i o tome da li predsjedniku treba potpis 41 poslanika da bi dao mandat za sastav Vlade.

“Nije uslov da da mandate određenom licu da on mora da ima tih 41 potpisa. Bilo bi dobro za tu osobu da ima te potpise, međutim, predsjednik može da mu da mandate da on u narednih 90 dana pokuša da sastavi vladu”, kazao je Vukčević.

“Sve opcije su moguće – ako bi imali 41 potpis, onda bi predsjednik dao mandat tome. Ali, ako nema, ja sam onda za to da se skrate muke, na taj način, što će se skratiti mandat Skupštini”, poručuje Lutovac.

A predsjednik ima mogućnost da predloži Skupštini skraćenje mandata, no o tome će odlučivati poslanici. A ukoliko bi se Skupštini skratio mandat, te raspisali vanredni parlamentarni izbori, ostaje pitanje kako bi se održali, imajući u vidu da Ustavni sud, usljed nedostatka sudija za kvorum, više nije funkcionalan.

“Zamislite da dođe do skraćenja mandata Skupštini, a nisu izabrane sudije Ustavnog suda. Šta ćemo da radimo onda? Treba Skupština u nekom tehničkom mandatu da bira sudije jedne takve institucije. Moralo bi se reagovati što skorijim izborom sudija Ustavnog suda”, istakao je Vukčević.

Podsjećamo, do večeras u ponoć 41 poslanik ima mogućnost da predsjedniku Milu Đukanoviću predloži mandatara za sastav Vlade. A već u utorak, kada bi Đukanović trebalo da se oglasi, moglo bi biti izvjesno šta nas očekuje u narednim mjesecima.

RTCG

Provjerite slična mjesta

VIJESTI: Izbori u Podgorici krajem septembra

Političari u Glavnom gradu pregovaraju o rješenju krize lokalne vlasti na više nivoa, po principu …