Važna vijest za male akcionare EPCG

Mali akcionari Elektroprivrede neće moći u petak prodati svoje akcije po 4,49 eura, za koliko će sopstvene akcije tada ponuditi EPCG, saopšteno je “Vijestima” od berzanskih učesnika na tržištu kapitala.

Odbor direktora Montenegroberze je u četvrtak prošle sedmice dao saglasnost da 11.813.238 sopstvenih akcija EPCG prodaje po 4,49 eura na takozvanom aukcijskom tržištu, metodom N:1 čime se zaobilazi slobodno tržište. Ova količina je 10 odsto ukupnog broja akcija EPCG.

”Ovo je potpuno drugi segment tržišta na kojem se prodaje količina akcija koja je predmet aukcije po početnoj cijeni ili većoj. Na slobodnom tržištu akcije EPCG se sada mogu kupiti po cijeni od oko 3,6 eura. Onaj ko u ovom slučaju kupi akcije EPCG na aukciji po cijeni od 4,49 eura nema obavezu da otkupi akcije koje se nude po nižim cijenama na slobodnom tržištu”, saopštio je sagovornik “Vijesti”.

Ovu količinu sopstvenih akcija EPCG je dobio 2019. godine, kada je novcem ove državne energetske kompanije isplaćen dotadašnji suvlasnik italijanska A2A. Kompanije sopstvene akcije mogu posjedovati najduže tri godine prema Zakonu o privrednim društvima i taj rok za EPCG ističe 26. septembra. Ukoliko ne proda akcije, EPCG će ih nakon ovog roka morati poništiti, i za njihovu vrijednost smanjiti iznos kapitala.

Provjerite slična mjesta

MUGOŠA: Stijović kriv za nestašicu mlijeka

U trgovinama se osjeća nestašica određenih mliječnih proizvoda prije svega pasterizovanog jednodnevnog mlijeka, kazao je …