Poslodavci spremni da otkriju platu u oglasima za posao

Većina kompanija bi uskoro mogla uključiti informacije o platama u oglase za posao u SAD-u.

Oko 19 odsto kompanija koje je anketirala konsultantska kompanija Willis Towers Watson Plc (WTW) planira da navede detalje o rasponu plata u oglasima za posao, a još 43 posto to razmatra, pokazalo je istraživanje.

Oko 17 odsto kompanija već pruža informacije širom SAD-a, uprkos tome što to nije svuda zakonski obavezno. WTW je anketirao 388 rukovodilaca u junu i julu, iz kompanija koje zapošljavaju 7,5 miliona radnika.

“Očekujemo da će nivo transparentnosti vjerovatno postati norma, jer spoljni akteri zahtijevaju više jasnoće i vidljivosti u praksi upravljanja platama u kompanijama”, rekla je Lindzi Vigins, jedna od voditeljki sektora pravednih plata u Severnoj Americi u WTW-u.

Transparentnost plata se smatra posebno važnom za žene koje su često manje plaćene, te bi imale više koristi od informacija koje bi im mogle pomoći da se cjenkaju za veću platu.

Razlika u platama za žene je u zastoju više od jedne decenije i one i dalje zarađuju oko 83 posto onoga što muškarci zarađuju, pokazao je američki popis stanovništva. Objava plata još uvek nije obavezna u većini država.

Kalifornija se prošlog mjeseca pridružila Koloradu, državi Njujork i državi Vašington u donošenju zakona koji će od kompanija zahtevati da navedu raspon plata za posao u tim državama.

Trenutno je na snazi samo zakon Kolorada. Poslodavci sa sjedištem u Njujorku moraće da počnu da navode raspon plata počevši od prvog novembra. Državni zakoni Njujorka i Kalifornije čekaju potpise guvernera tih država pre nego što stupe na snagu sljedeće godine.

B92

Provjerite slična mjesta

Abazović za sjutra sazvao Vijeće za nacionalnu bezbjednost, prisustvuje Novović

Predsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović sazvao je za sjutra (8h) Vijeće za nacionalnu …