Poruka Abazovića Bajdenu: Moramo se svakodnevno boriti za demokratiju

Premijer Crne Gore Dritan Abazović, tokom posjete Sjedinjenim Američkim Državama, sastao se sa novinarkom The Pavlovic Today za opsežan intervju o njegovoj borbi protiv organizovanog kriminala, sastanku sa Volodimirom Zelenskim i kako predsjednik Džo Bajden može da „spasi“ Zapadni Balkan od potpadajući pod ruski i kineski uticaj.

Novinarka Ksenije Pavlović Mekatir sastala se sa crnogorskim premijerom Abazovićem u hotelu Dupont Circle, otmenom establišmentu koji posjećuje vašingtonska politička elita. Istorijski intervju je trebalo da se desi u uslovima političke neizvjesnosti u Crnoj Gori gdje se vode pregovori za formiranje nove vlade. Ulozi su veliki kao i neizvjesnost, jer niko zaista ne zna u kom pravcu će pregovori ići u narednih četrdeset osam sati. Jedna opcija je da premijer Abazović ostane premijer, druga je da zauzme drugu poziciju u Vladi na kojoj bi mogao da nastavi borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. Na stolu su i vanredni izbori.

Novinarka je pitala premijera Dritana Abazovića o njegovim očekivanjima od posjete SAD i kakve nade ima za predstojeće razgovore sa Bajdenovom administracijom.

„SAD su naš najvažniji partner u spoljnim poslovima“, počeo je Abazović. Došao je, kako je rekao, u Vašington DC „jer smo željeli, zbog novonastale političke situacije i planova koje Vlada Crne Gore želi da realizuje, da razgovaramo sa našim partnerima“.

Prva tačka dnevnog reda sa Bajdenovom administracijom, prema rečima premijera, je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije.

„Želio bih da istaknem da je moja vlada završila možda jednu od najvećih operacija protiv šverca cigareta u Evropi, gdje smo zaplijenili 140.000 paklica cigareta. Borimo se protiv šverca duvana, koji u Crnoj Gori napreduje posljednjih trideset godina i ostvaruje profit od 500 miliona eura godišnje. Crnogorski premijer je otkrio da je 20 odsto ilegalnog tržišta cigareta prošlo kroz Crnu Goru tokom vladavine Mila Đukanovića. Rezultati koje je moja vlada postigla u posljednja četiri mjeseca su ogromni“, rekao je Abazović, ali je dodao da „da bismo nastavili, moramo da imamo stalnu podršku – a osjećam da je imamo – od naših međunarodnih partnera u borbi na visokom nivou sa korupcijom“.

Dan

Provjerite slična mjesta

VIJESTI: Izbori u Podgorici krajem septembra

Političari u Glavnom gradu pregovaraju o rješenju krize lokalne vlasti na više nivoa, po principu …