The milkmaid in farm by milking machine

MUGOŠA: Nabavkom 750 junica nadomjestiće nedostatak mlijeka

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Budislav Mugoša najavio je nabavku do 750 junica, koje bi trebalo da nadomjeste nedostatak potrebnih količina mlijeka u našoj zemlji.

On je u emisiji Dobro jutro Crna Goro na TVCG rekao da je taj resor ove godine odobrio nabavku 750 junica, koje bi u jednoj normalnoj laktaciji za jednu godinu trebalo da daju oko tri i po miliona kilograma mlijeka.

“To je otprilike onoliko koliko nam fali. To je jedna mjera. Ona nije sprovedena prošle godine, nijesmo nabavili nijednu junicu. Ove godine ćemo nabaviti nekih 700-750 junica. Ali u budžetu nemamo sredstava. Nama ove godine nedostaje 500.000 eura samo za stavku nabavke junica. To smo rebalansom tražili, i odobreno nam je”, rekao je Mugoša.

Podsjeća kako se u Crnoj Gori bilježi pad proizvodnje mlijeka od 2019. godine do danas: “Skoro svake godine po dva miliona litara. To je strašno velika brojka”.

Ističe kako stočarstvo nije atraktivna grana poljoprivrede, ne samo u Crnoj Gori, te da ljudi time neće da se bave.

Kazao je i kako za narednu godinu planiraju nove mjere, poput subvencije za livade i pašnjake, kako bi se proširila paleta pomoći poljoprivrednicima.

Nacrt Agrobudžeta koji je predat Ministarstvu finansija, kako je najavio, iznosi 83 miliona eura za 2023. godinu: “Ako ta sredstva budu odobrena onda ćemo mi kreirati Agrobudžet. Ja se nadam stabilnijoj situaciji u narednoj godini”.

RTCG

Provjerite slična mjesta

VIJESTI: Izbori u Podgorici krajem septembra

Političari u Glavnom gradu pregovaraju o rješenju krize lokalne vlasti na više nivoa, po principu …