Češki zvaničnik o “Otvorenom Balkanu”: Veliki predatori zloupotrebljavaju inicijativu protiv manjih i slabijih


„Otvoreni Balkan“ ide na štetu manjih država
Svaka država mora biti veoma pažljiva kada se upušta u različite oblike saradnje jer nekada i dobre ideje mogu biti zloupotrijebljene i onda nijesu najbolji način da se napreduje. To može biti slučaj sa „Otvorenim Balkanom“ u kojem će veliki predatori zloupotrijebiti ovu inicijativu protiv manjih i slabijih…

Ne mogu komentarisati statove SAD, pojedinih zemalja EU ili zvaničnika vezano za podršku „Otvorenom Balkanu“. Ali je ponekad povjerenje u lijepo upakovane ideje takvo da ne postoji ispravna percepcija kako će biti sprovedene. Evo pogledajte kakva su očekivanja pojedine zemlje imale od Putina u posljednih 30, 10 godina ili od 2014. Dobro je biti optimista i vjerovati da ako mi sarađujemo sve će biti sjajno, ali to može biti zloupotrijebljeno od pravih predatora – kaže u razgovoru za Pobjedu glavni savjetnik premijera Češke Tomaš Pojar.

Jedna od najuticajnijih političkih ličnosti u toj zemlji ističe da ulazimo u novo razdoblje i EU više neće biti ista nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Često čujemo poruke iz Evropske unije da Crna Gora i ostale zemlje regiona mogu sarađivati poput Češke, Slovačke, Mađarske i Poljske kojima je povezivanje u Višegradsku grupu mnogo pomoglo na putu ka EU. Kako to ostvariti u regionu kada lider Srbije Aleksandar Vučić vodi politiku koja ne počiva na evropskim vrijednostima, već nudi komšijama „Otvoreni Balkan“, koji počiva na nacionalizmu?

Susjedi bi trebalo da pomažu jedni drugima, ali uvijek morate imati na umu šta su intencije vaših susjeda i drugih režima, zato ponekad saradnja može biti veoma izazovna ili nemoguća. Naravno da treba težiti stabilnosti, ali susjedi se moraju ponašati kako treba i ne bi trebalo imati predatorske namjere prema komšijama. Zemlja mora biti veoma pažljiva kada se upušta u različite oblike saradnje jer nekada i dobre ideje mogu biti zloupotrijebljene i onda nijesu najbolji način da se napreduje. To može biti slučaj sa „Otvorenim Balkanom“ u kojem će veliki predatori zloupotrijebiti ovu inicijativu protiv manjih i slabijih.

To ste dobro objasnili, ali zašto onda ova inicijativa ima podršku i SAD, ali i djelova EU?

Ja stvarno ne mogu komentarisati stavove SAD, pojedinih zemalja EU ili zvaničnika. Ali je ponekad povjerenje u lijepo upakovane ideje takvo da ne postoji ispravna percepcija kako će biti sprovedene. Evo pogledajte kakva su očekivanja pojedine zemlje imale od Putina u posljednih 30, 10 godina ili od 2014. Dobro je biti optimista i vjerovati da ako mi sarađujemo sve će biti sjajno, ali to može biti zloupotrijebljeno od pravih predatora. Znači, dobro je vjerovati da će se sve dobro završiti, ali tu vjeru moramo prilagoditi realnosti. To je teško i nijesmo se često tako ponašali.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

PODGORICA: Oboren pješak

U City kvartu u Podgorici došlo je do saobraćajne nezgode u kojoj je oboren pješak, …