Ugrožena energetska bezbjednost Crne Gore

Izvršni direktor Crnogorskog elektrodistributivnog sistema Vladimir Čađenović ne odustaje od nerazumnog ukidanja ICT (informaciono- komunikacione tehnologije) sektora u CEDIS-u, čime bi bila ugrožena energetska bezbjednost Crne Gore.

To tvrde izvori Pobjede iz te elektroenergetske kompanije koji su saopštili da je u prvoj verziji nove sistematizacije iz juna mjeseca eksplicitno stajalo da se ,,Sektor za ICT ukida i da se njegovi djelovi podređuju novom energetskom Sektoru za razvoj“.

SPAJANJA
Nakon reagovanja zaposlenih, sindikata i Vlade, u novoj verziji sistematizacije se, kako tvrde izvori, pokušava predstaviti kao da se ova dva sektora spajaju u novi – Sektor za ICT i razvoj.

– Ova odluka je izuzetno problematična i sa aspekta sajber bezbjednosti, koja je u fokusu javnosti posljednjih nedjelja usljed hakerskih napada na državnu IT infrastrukturu i u direktnoj je suprotnosti sa odlukama Vlade Crne Gore o neophodnosti jačanja sopstvenih stručnih ICT kadrova koji su preduslov jakog i stabilnog informacionog sistema. Imajući u vidu na koje su sve načine nova rukovodstva EPCG i Rudnika uglja Pljevlja i CEDIS-a ugrozila rad i poslovanje sopstvenih kompanija, ne možemo se otrgnuti utisku da se, zapravo, radi o planiranim i sinhronizovanim aktivnostima koje imaju za cilj da trajno onesposobe energetski sektor Crne Gore – upozoravaju izvori Pobjede.

Prema saznanjima našeg lista, sva postavljenja i ukidanje sektora izvode se u sumnjivoj proceduri kroz izmjene i dopune postojeće sistematizacije na tajnim sjednicama Odbora direktora.

– Gotova rješenja se samo otkucaju i predstave radnicima bez bilo kakvih konsultacija i sve se stavlja pred svršen cilj – kaže izvor Pobjede.

Već se zna, kako navodi izvor, da na poziciju rukovodioca novog sektora dolazi inženjer energetike, a za poslove iz ICT oblasti je predviđena pozicija koordinatora za ICT (stepen ispod rukovodioca).

Kako je radnicima pojašnjeno, ključna razlika između rukovodioca i koordinatora jeste što rukovodilac može samostalno da odlučuje, dok koordinator mora tražiti saglasnost rukovodioca za svaku odluku.

Imajući u vidu na koje su sve načine nova rukovodstva EPCG, Rudnika uglja Pljevlja i CEDIS-a ugrozila rad i poslovanje sopstvenih kompanija, ne možemo se otrgnuti utisku da se, zapravo, radi o planiranim i sinhronizovanim aktivnostima koje imaju za cilj da trajno onesposobe energetski sektor Crne Gore, upozoravaju izvori Pobjede iz tih kompanija.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Pejović: Demokrate Zete pripremile su nacrt i mapu opštine

Kandidat za odbornika liste “Aleksa Bečić – Idemo ljudi – Idemo Zeta- Demokrate” Novica Pejović …