Propast pregovora stare većine dao vjetar u leđa DPS-u

Neuspjeh pregovora tridesetoavgustovskih saveznika o formiranju nove vlasti dao je vjetar u leđa Demokratskoj partiji socijalista (DPS) i olakšao njenom lideru i predsjedniku države Milu Đukanoviću povlačenje narednih političkih poteza.

Tako sagovornici “Vijesti” vide pozicije DPS-a i Đukanovića nakon što bivša skupštinska većina nije uspjela da postigne kompromis o izboru vlade.

Za to imaju vremena do sjutra, kad ističe rok do koga bi šef države trebalo da predloži mandatara, ali je malo izvjesno da će do tada oni ili bilo koji drugi subjekt obezbijediti potrebnu parlamentarnu podršku za to – ukupno 41 glas.

Đukanović je preksinoć završio konsultacije o mandataru sa predstavnicima partija, i najizglednije je da će sjutra, kako su “Vijesti” objavile, tražiti skraćenje mandata Skupštini ako ga niko ne uvjeri da može konstituisati vladu. To bi državu približilo vanrednim izborima.

Nedorasli lideri pomažu DPS-u
Građanski aktivista Stefan Đukić ocjenjuje da je čelniku DPS-a posao prilično olakšan, iako, kako kaže, sve češće pravi greške u nastupima jer, kao jedini istinski popularan političar “starog režima”, pokušava da vuče cijeli taj blok.
Navodi da Đukanovićeva ponavljanja da “nije svaka promjena nabolje”, sigurno rezoniraju među neopredjeljenim biračima, pa čak i među nekim simpatizerima stranaka koje su bile pobjednice posljednjih izbora, čime, kako objašnjava, uspješno radi na apsitenciji kod neistomišljenika.

”Uostalom, ko god se pitao kako je DPS toliko dugo bio na vlasti, dobio je odgovor u ove dvije godine. Ne zaboravljajući sve manipulacije, zloupotrebe, institucionalnu prednost, pa i samo nasilje, očigledno da je nedoraslost političkih lidera drugih partija da formulišu konkretnu i efikasnu alternativu, imala svoj uticaj”, rekao je Đukić “Vijestima”.

Civilna aktivistkinja Dina Bajramspahić kaže da su posljednje dvije godine išle naruku DPS-u ne njihovom naročitom zaslugom, već zbog svega što su radili drugi, dodajući da Đukanovićevu partiju ništa nije moglo abolirati koliko to što su drugi preuzeli njihove negativne prakse.

Ističe da ne vjeruje da će predsjednik države povlačiti neke dramatične ili neustavne poteze, jer, kako objašnjava, ima razloga da čuva “to što trenutno dobijaju vjetar u leđa”. Međutim, napominje da to neće trajati vječno.

”Oponenti DPS-a su neuspješni u međusobnoj saradnji, nastaviće bitke između sebe, dijele biračko tijelo, ali su manje-više jedinstveni protiv DPS-a. Dvije godine nakon izbora, stara parlametnarna većina nema nijednu novu ideju, plan, program, osim da su protiv DPS-a. Pitanje je da li je to više dovoljno…”, kazala je ona “Vijestima”.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

PODGORICA: Oboren pješak

U City kvartu u Podgorici došlo je do saobraćajne nezgode u kojoj je oboren pješak, …