Milatović: Jedini izlaz iz krize vanredni izbori

Politička situacija u Crnoj Gori ukazuje da parlamentarne partije i njihovi lideri nijesu dorasli istorijskom trenutku demokratskih i ekonomskih promjena nastalih nakon izbora 30. avgusta 2020. Sa jedne strane imamo nereformisani DPS, koji nastavlja sa svojom klijentelističkom i skoro pa desničarskom politikom podjela, a sa druge strane imamo jedan broj partija i njihovih lidera koji ne shvataju da građani u Crnoj Gori nisu birali zamjene već suštinske promjene u sistemu upravljanja, kazao je u razgovoru za “Dan” Jakov Milatović, bivši ministar za ekonomski razvoj i jedan od osnivača pokreta “Evropa sad”.

Milatović je ocijenio da je izborna volja od 30. avgusta obesmišljena rušenjem prve demokratske vlade zajedno sa DPS-om, što je potrošilo politički kapacitet stranaka nekadašnje parlamentarne većine koje su učestvovale u tome.

Tada smo ukazivali na pogubnost takvih poteza i logično je da se to reflektuje i na današnje nepovjerenje među pregovaračima. Uz sve uspone i padove, i katkad iznevjerena očekivanja, proces snažnijeg demokratskog razvoja u Crnoj 8Gori je otpočeo, a samim tim i demontaža neevropskog sistema građenog u prethodnih 30 godina. Da bi se taj proces ubrzao i da bi Crna Gora u narednim godinama postala punopravan član Evropske unije (EU), zemlja mora dobiti politički stabilnu, proevropsku i reformsku vladu. Trenutni saziv Skupštine je pokazao da nema kapacitet da napravi upravo takvu vladu. Smatram da su vanredni parlamentarni izbori jedini izlaz iz trenutne političke krize, a siguran sam da će građani jasno znati da prepoznaju ko je radio za njihove interese i ko može najbolje da nastavi da radi u njihovom interesu – rekao je Milatović.

Dan

Provjerite slična mjesta

MUP i ANB: Aktivnosti protiv uticaja stranih službi, zabrana ulaska u CG za 28 osoba

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore saopšteno je da “u sklopu kontinuiranih i koordinisanih aktivnosti …