Medeničin tjelohranitelj na slobodi

Uhapšeni policajac Darko Lalović izašao je iz Istražnog zatvora jer je Vrhovni sud odbio predlog Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da mu produži pritvor.

To je za “Vijesti” kazao portparol SDT-a, specijalni tužilac Vukas Radonjić.

”Okrivljeni je pušten iz pritvora jer je Vrhovni sud Crne Gore odbio predlog Specijalnog državnog tužilaštva da mu produži pritvor. Protiv takve odluke Vrhovnog suda nije dozvoljena žalba”, rekao je Radonjić.

Lalovića sumnjiče da je učestvovao u organizaciji šverca više od pola tone marihuane u januaru 2021. godine, dok je bio zadužen za obezbjeđenje tadašnje predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice.

To piše u spisima predmeta SDT-a koje Lalovića i Božidara Karadžića terete da su izvršili krivična djela – stvaranje kriminalne organizacije, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Laloviću se na teret stavlja i krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Njih dvojicu SDT sumnjiči da su tokom 2017. postali članovi kriminalne organizacije koju je formirala osoba čiji identitet istražitelji navodno nijesu otkrili.

Međutim, uhapšeni su tek u decembru 2021. godine, nepuna dva mjeseca nakon što su crnogorskoj policiji partnerske službe iz Evrope dostavile prepisku sa kriptovane Sky ECC aplikacije.

Svih godina tokom kojih je, navodno, bio član kriminalne grupe, Lalović je bio raspoređen u Sektoru za obezbjeđenje ličnosti i objekata (SOLO).

Nekoliko posljednjih godina bio je zadužen za bezbjednost dugogodišnje predsjednice Vrhovnog suda, sa čijim sinom Milošem Medenicom se, prema tvrdnjama Europola, dopisivao preko kriptovane aplikacije.

Iz presretnutih poruka koje je Medenica navodno slao sakriven iza nadimka Alberto Tomba, proizilazi da je učestvovao u švercu cigareta, kupovao velike količine kokaina, a iz objavljenih transkripta da je doskorašnjem tjelohranitelju svoje majke govorio da ona o tome sve zna i da od nje može očekivati zaštitu.

U spisima Vrhovnog suda, odnosno rješenju kojim je 14. marta Laloviću i Karadžiću produžen pritvor, piše da su njih dvojica tokom 2017. pa nadalje, na teritoriji Crne Gore postali pripadnici kriminalne organizacije koju je stvorilo za sada neidentifikovano lice – s ciljem vršenja krivičnih djela za koja se po zakonu može izreći kazna zatvora u trajanju od četiri godine ili teža, radi sticanja nezakonite dobiti i moći

Pojašnjeno je da je NN organizator lično ili preko drugih pripadnika vrbovao pripadnike kriminalne organizacije, koji su prihvatili članstvo.

Pored osumnjičenih Lalovića i Karadžića, članovima te kriminalne grupe označeni su Goran Rakočević, Filip Bešović, Filip Knežević, Vesko Bubanja, Luka Bulatović i Dejan Vukašinović.

”Svaki pripadnik kriminalne organizacije imao (je) unaprijed određen zadatak i ulogu, a djelovanje kriminalne organizacije je planirano na neograničeni vremenski period, uz primjenu tačno određenih pravila unutrašnje kontrole i discipline pripadnika, a u djelovanju kriminalne organizacije postoji spremnost za primjenu nasilja i zastrašivanja, kao i uticaj kriminalne organizacije ili njenog dijela na sredstva javnog informisanja i na sudsku vlast”.

U rješenju Vrhovnog suda piše da je NN organizator te krimi-grupe, radi realizacije kriminalnog plana u pravcu vršenja neodređenog broja krivičnih djela ubistvo, teška tjelesna povreda, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga – za sebe odredio da planira izvršenje krivičnih djela u budućnosti, daje uputstva i naredbe, vrbuje članove, organizuje i koordinira djelovanje članova kriminalne organizacije, obezbjeđuje novac za izvršenje krivičnih djela…

Spisi Vrhovnog suda otkrivaju da je dugogodišnji tjelohranitelj doskorašnje prve žene crnogorskog pravosuđa, kao član klana, prihvatio da preuzima i čuva oružje, municiju i eksplozivna sredstva namijenjena za izvršenja krivičnih djela, prati pripadnike suprotstavljenih kriminalnih organizacija i o tome obavještava “svoje”.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Blokiraće Budvu, ako država ne preuzme Sveca

Mještani Pržna i Svetog Stefana krajem naredne sedmice blokiraće kružni tok na ulazu u Budvu, …