Đukanović odao počast kraljici Elizabeti Drugoj

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sa suprugom po dolasku u London odao je počast preminuloj kraljici u Vestminsterskoj palati nakon čega će biti gosti na prijemu koji priređuje kralj Čarls Treći za šefove država i druge visoke zvanice iz cijelog svijeta.

Predsjednik Crne Gore i prva dama prisustvovaće sjutra državnoj sahrani kraljice Elizabete Druge u Vestminsterskoj opatiji.

Zvaničnici i predstavnici monarhija koji će prisustvovati sahrani kraljice Elizabete Druge pristižu u London, među njima i američki predsjednik Džozef Bajden.

London se grozničavo priprema za sjutrašnju sahranu na koju dolaze pored američkog predsjednika njegov francuski kolega Emanuel Makron, predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel.

Takođe dolaze predsjednici Turske i Brazila Redžep Tajip Erdogan i Žair Bolsonaro, japanski car Naruhito na svom prvom putovanju u inostranstvo od dolaska na tron 2019. godine, saudijski princ Mohamed Ben Salman.

Pozvani su mnogi čelnici monarhija, među kojima princ Albert od Monaka, španski kralj Felipe Šesti kao i njegov otac Huan Karlos Prvi koji je abdicirao 2014. i sada živi u egzilu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

To je prva državna sahrana od smrti premijera Vinstona Čerčila 1965.

Policija je navela da će obezbjeđenje sahrane biti zahtjevnije od obezbjeđenja Olimpijskih igara 2012. godine u Londonu. Na sahrani se očekuje oko 2.000 ljudi, od kojih nekoliko stotina lidera iz cijelog svijeta i članova raznih monarhija.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Detalji istrage protiv Lazovića: Tajni sastanak na Grahovu sa Zvicerom, Belivukom i Miljkovićem

Uhapšeni bivši policijski funkcioner Zoran Lazović, prema tvrdnjama Specijalnog državnog tužilaštva, sastajao se sa vođom …