AUTOPUT: Nabavljeno 10 snjegočistača, dva specijalna vozila, posipači i plugovi


Kompanija Monteput već više od 17 godina uspješno upravlja jednim od najznačajnijih objekata putne infrastrukture u CG, tunelom ,,Sozina“ i prilaznim saobraćajnicama, a učešćem u gigantskom projektu kakav je auto-put Bar-Boljare, dokazala je spremnost da nadmaši dosadašnje poduhvate i otvori novo poglavlje u svom poslovanju.
Nakon dva mjeseca od otvaranja dionice od Smokovca do Mataševa, izvršni direktor Monteputa Milan Liljanić, sumirao je utiske i ocijenio da su uprkos brojnim izazovima, uspjeli da opravdaju očekivanja.
,,Desilo se mnogo incidenata, ali smo zadovoljni funkcionisanjem. Naše službe su pravovremeno i efikasno reagovale. Kod svih velikih infrastruktirnih projekata, u početnoj fazi ekspolatacije dolazi do problema u funkcionisanju. U početku je bilo problema sa sistemom naplate, ali smo ih uspješno rješavali.“
Na pitanje o utiscima saradnje sa kineskom kompanijom CRBC, odgovorio je da je bila uspješna i korektna.
Kada je riječ o zimskom održavanju auto-puta, veliki broj vozača i građana izrazilo je skeptičnost. Međutim, u Monteputu tvrde da su na vrijeme preuzeli konkretne korake i da nema potrebe za brigom.
,,Što se tiče zimskog održavanja, uvjeravam vas da ćemo zimsku sezonu dočekati potpuno spremni. Sva neophodna oprema je već nabavljena. Nabavili smo deset snjegočistača sa kombinovanim posipačima i plugovima, dva specijalna vozila ,,Unimog“, freze za snijeg. U toku je obuka zaposlenih“ objasnio je Ljiljanić.
Povodom nastavka gradnje auto-puta, izvršni direktor naglasio je da je Ministarstvo kapitalnih investicija apliciralo za sredstva koja su potrebna za izradu projekta dvije dionice, i to: Mataševo-Andrijevica dužine 23 km i Farmaci-Smokovac u dužini od 12 km.
,,U planu je da se izrada glavnog projekta realizuje u narednoj godini. To bi obuhvatalo i sredstva koja su potrebna za pripremu tenderske dokumentacije. Najraniji početak radova na novim dionicama bi bio 2024 godine.“
Osim najvećeg infrastrukturnog projekta u Crnoj Gori, u Monteputu su aktivni i na poslovima upravljanja i održavanja tunela ,,Sozina” i prilaznim saobraćajnicama . Upoređujući rezultate iz prethodnih sezona, potvruđuju da se broj prolazaka iz mjesec u mjesec povećava, te da ove godine očekuju rekord prometovanih vozila. Osim toga, u fokusu je i unaprijeđenje infrastrukture objekta čija dužina iznosi 4.189 metara.
,,Što se tiče održavanja tunela u prethodnom periodu, bilo je veoma izazovno. To je tunel koji je u ekspolataciji 17 godina. U narednom periodu, već do kraja godine, očekujemo manje intervencije u vidu pranja tunela i nekih intervencija u građevinskom smislu. U narednim godinama, to ćemo intezivirati i odvojiti veća sredstva, a sve u skladu sa planom redovnog održavanja,“ zaključio je Ljiljanić, a ujedno i najavio da će kroz edukaciju građana o elektronskoj naplati putarine, koju trenutno koristi 20 odsto vozača, Monteput poraditi na njenoj popularizaciji.

Izvor i foto: Mediabiro

Provjerite slična mjesta

Kovač: Formiranje političkog pokreta u toku

“Vidim prostor za političko angažovanje, proces formiranja političkog pokreta je u toku. Vremenska odrednica je …