Sukob Orbana i Evropske unije Mađarsku bi mogao koštati milijarde eura

Mađarska se suočava sa posljedicama loših odnosa sa Briselom koji bi Budimpeštu mogli koštati milijarde eura, o čemu će odlučiti Evropska komisija.

Čini se da će Evropska unija nametnuti finansijske kazne vladi Viktora Orbana, zbog kršenja principa vladavine prava. Ovaj potez bi Mađarsku mogao koštati milijarde eura iz EU fondova, osakaćujući njenu ionako posrnulu ekonomiju.

Odluka Evropske komisije očekuje se u nedelju.

Sukob između Mađarske, jedne od najvećih korisnica sredstava iz EU fondova, i Brisela u stalnom je porastu otkako je Orbanova vladajuća stranka Fidesz došla na vlast 2010. godine.

Desničarska i nacionalistička politička stranka optužena je za degradaciju demokratskih institucija zemlje, ograničavanje medijskih sloboda i kršenje manjinskih prava, nešto što mađarski predsjednik poriče.

Evropski parlament je u petak objavio izvještaj u kojem je Mađarsku nazvao “izbornom autokratijom”, što je Orban nazvao “šalom” .

“Smiješno mi je#, rekao je Orban tokom posjete Beogradu.

“Ovo je treći ili četvrti put da su u Evropskom parlamentu usvojili rezoluciju kojom se osuđuje Mađarska. U početku smo mislili da je to značajno. Ali sada to doživljavamo kao šalu”, dodao je.

Klix

Provjerite slična mjesta

Prvi Craft fest počeo sinoć u Podgorici pod sloganom “Kupujmo domaće”

Prvi Craft Fest Montenegro, manifestacija koja okuplja domaće zanatske pivare iz Crne Gore počela je …