SDP, SD i Forca za izbore, BS za političku a DUA za tehničku vladu

Socijaldemokratska partija (SDP) i Socijaldemokrate (SD) su nakon današnjih konsultacija sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem ocijenili da je najbolji način izlaska iz aktuelne političke situacije raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, odnosno vraćanje mandata građanima.

Predsjednik Demokratske unije Alabanaca Mehmed Zenka je nakon sastanka sa Đukanovićem za portal Pobjeda kazao da smatra da bi bilo svrsishodnije formirati novu većinu koja bi stvorila optimalne uslove za održavanje parlamentarnih izbora.

Ostajati sa ovakvom Vladom u tehničkom mandatu ne vodi ničemu dobrom – rekao je Zenka.

Svjestan je, kako kaže, da je teško izvodljivo doći do dogovora za formiranje nove vlasti, jer ne vidi volju naročito kod prosrpski orijentisanih stranaka.

O svemu se razmišlja, samo ne o budućnosti Crne Gore i sve ide ka tome da se dobijaju politički poeni na zaoštravanju odnosa – kazao je u izjavi za naš portal Zenka.

Na sastanku sa Đukanovićem, poslanik Force Genci Nimanbegu je kazao da je Crnoj Gori potrebna politička vlada, te da su izbori potrebni da bi se do nje došlo.

Vidimo kako teku pregovori, vjerovatno se nadaju da će uspjeti, ali ja sumnjam da će se to dogoditi – kazao je Nimanbegu, na sastanku kojem je prisustvovao i predsjednik Albanske alternative Nik Đeljošaj.

Lider Bošnjačke stranke (BS) Ervin Ibrahimović nakon sastanka kod predsjednika države kazao je da su imali veoma konstruktivan razgovor, te da je ta stranka spremna za izbore, ali dodao da bi volio da se konstituiše većina bez izbora.

On je sve stranke koje dijele evropske vrijednosti pozvao na dijalog.

Ohrabreni smo. Zajednički zaključak je da se što prije mora naći većina, predložiti mandatar i početi sa rješavanjem problema – poručio je on.

On je istakao da ima još vremena za dogovor.

Crnoj Gori je potrebna većina proevropska većina – poručio je Ibrahimović.

Predsjednik države sastao se i sa predsjednikom Demokratske partije Fatmirom Đekom, a današnje konsultacije završio je sastankom sa predstavnicima Liberalne partije (LP).

Iz SDP-a su u saopštenju, nakon sastanka predsjednika ove partije Raška Konjevića i zamjenika predsjednika Borislava Banovića sa Đukanovićem, naveli da su predsjedniku države prenijeli stav da je rješenje aktuelne političke situacije, nakon pada 43. Vlade koji je uslijedio zbog odustajanja od evropskih i reformskih prioriteta, organizacija vanrednih parlamentarnih izbora.

Neophodno je odmah po isteku ustavnih rokova za izbor mandatara pokrenuti proceduru koja će omogućiti održavanje novih parlamentarnih izbora. Socijaldemokratska partija je sigurna da će ti izbori dovesti do formiranja stabilne i snažne evropske većine čiji će prioritet biti uspostavljanje jakih institucija, vraćanje evropskom putu, odlučna borba protiv kriminala i korupcije i ekonomski oporavak Crne Gore – navedeno je u saopštenju.

Potpredsjednik Socijaldemokrata i poslanik ove partije u Skupštini Crne Gore Boris Mugoša je nakon završenih konsultacija sa predsjednikom države Milom Đukanovićem kazao da su mjesecima unazad govorili da su Crnoj Gori neophodni vanredni parlamentari izbori.

Ovoj političkoj agoniji, ja često kažem i nažalost političkom cirkusu treba doći kraj – ocijenio je Mugoša u izjavi za medije nakon konsultacija.

Kazao je da se nalazimo u ozbiljnoj političkoj, institucionalnoj i socioekonomskoj krizi koja se može riješiti jedino vanrednim parlamentarnim izborima.

Nakon izbora možemo da dobijemo stabilnu, funkcionalnu, istinsku proevropsku vladu koja će biti sposobna sa suštinski sprovede reforme na putu EU i da bude pouzdan partner svim vladama ostalih zemalja članica NATO-a – istakao je Mugoša.

Smatra da je potpuno besmisleno praviti bilo kakve nove eksperimente, a vjeruje i da bi građani nakon „dvogodišnjeg iskustva gdje su potpuno ogoljene sve maske“ mnogo realnije i racionalnije donijeli izbor.

Na pitanje da li postoji mogućnost da Đukanović nekome da mandat iako mu ne donese 41 potpis Mugoša je kazao da je to nadležnost predsjednika, ali i istakao da u politici mora postojati neka linija političkog dostojanstva.

Moraju postojati granice, ne možete da dozvolite baš sve u politici. Ne možete da glumite zajedništvo, ne možete da pravite skup nekompatibilnih činioca i programski i ideološki – naveo je Mugoša.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Blokiraće Budvu, ako država ne preuzme Sveca

Mještani Pržna i Svetog Stefana krajem naredne sedmice blokiraće kružni tok na ulazu u Budvu, …