Hakeri zaustavili milionske poslove

Već mjesec državni tenderi kroz koje se godišnje prometuje preko 550 miliona eura zaustavljeni su zbog sajber-napada kriminalne grupe, pa u Privrednoj komori za “Dan” upozoravaju da aktuelna situacija ugrožava veliki broj preduzeća, ali i državu koja ubira manje poreza zbog smanjene privredne aktivnosti.

U proteklih pet godina na ime javnih nabavki u prosjeku se trošilo 550 miliona eura, tako da je ta djelatnost činila i preko 10 odsto BDP-a.

Dok u Ministarstvu finansija navode da za elektronski sistem javnih nabavki nemaju alternativu, ekonomski analitičar Predrag Drecun za “Dan” kaže da je naša država hronično nespremna za vanredne situacije, pa nas tako “iznenadi snijeg u januaru”, a ne hakerski napad.

Na ime javnih nabavki 2017. godine potrošena su 522 miliona eura, 2018. taj iznos je bio 535, sljedeće već rekordnih 715 miliona, 2020. godine 642 miliona, a u 2021. je prepolovljen iznos i bio je 332 miliona, zbog kašnjenja sa usvajanjem Zakona o budžetu. Sistem javnih nabavki nekada je izdvojen kroz nezavisnu instituciju koja se zvala Uprava za javne nabavke, ali je prije šest godina ona ugašena i postala je dio direktorata pri Ministarstvu finansija. Koliko će ove godine biti potrošeno na tendere teško je predvidjeti, ali potpuni zastoj od mjesec, prema ocjeni iz Privredne komore, veoma je problematičan.

– Pitanje elektronskog sistema javnih nabavki nije jednoznačno pitanje od značaja samo za privredne subjekte i privredu. To je istovremeno pitanje ostvarivanja razvojnih politika države kao najvećeg investitora, i osiguravanje procesa javnog interesa, takođe, države kao naručioca. Dakle, riječ je o servisu bez kojeg je nemoguće zamisliti funkcionisanje društvenog i privrednog života – upozoravaju u odgovorima za “Dan” u Privrednoj komori.

Kako kažu, što se tiče štete koja je već nastupila (skoro je mjesec otkako je servis CEJN van upotrebe), ona je znatna i od velikog uticaja na održivost privrednih subjekata.

Dan

Provjerite slična mjesta

Kralja “kripto valuta” Crna Gora izručuje SAD

Kralj “kripto valuta” Do Kvon, prema odluci podgoričkog Višeg sdua, biće izručen Sjedinjeni Američkim Državama (SAD).To je …