Gotovo propali pregovori „stare“ većine

Predstavnici Građanskog pokreta Ura juče nijesu došli na sastanak, zbog čega je on i trajao svega pola sata. Po završenom razgovoru i DF i Demokrate pozvale su ih na dijalog, međutim iz GP Ura nijesu se oglašavali. Nije pomoglo ni to što je jedan od lidera DF-a Andrija Mandić istakao da je ovaj politički savez spreman da izađe u susret zahtjevima Ure i pristane da svoje učešće u vladi svede na minimum.
Nekadašnja parlamentarna većina ni juče, na sedmom sastanku, nije uspjela da se dogovori i utvrdi strukturu vlade koju su namjeravali da formiraju. Iako imaju još samo dva dana da predsjedniku države Milu Đukanoviću dostave prijedlog mandatara koji ima podršku 41 poslanika, „stari“ koalicioni partneri ne uspijevaju da usaglase što bi kome pripalo u raspodjeli.

Predstavnici Građanskog pokreta Ura juče nijesu došli na sastanak, zbog čega je on i trajao svega pola sata. Po završenom razgovoru i DF i Demokrate pozvale su ih na dijalog, međutim iz GP Ura nijesu se oglašavali. Nije pomoglo ni to što je jedan od lidera DF-a Andrija Mandić istakao da je ovaj politički savez spreman da izađe u susret zahtjevima Ure i pristane da svoje učešće u vladi svede na minimum.

KOMPROMISI I „ODRICANJA“
Iz partije Dritana Abazovića jedino su dali kratko saopštenje u kojem su ukazali da nijesu spremni na „trule kompromise“ i istakli da su izbori najpoštenije rješenje ako nema dogovora.

Ura je za to spremna, ali nijesmo spremni da se igramo sa državnim interesima. Očekujemo da donesu prijedloge za rješenje političke krize svi oni koji su srušili 43. vladu zajedno sa DPS-om, bez plana i razmišljanja, vrativši tako Đukanoviću mogućnost odlučivanja o Crnoj Gori – poručili su.

Po završenom sastanku Mandić se obratio novinarima i poručio Abazoviću da više nema prepreka za dogovor, jer su oni spremni da popuste pred zahtjevima Ure, SNP-a i Civisa.

Nema prepreke za Uru, Civis i za manjinske stranke da dođu da se dogovorimo kako da konstituišemo vladu. Spremni smo da izađemo u susret i tom zahtjevu samo da se dogovorimo i da pokažemo odgovornost i snagu da izađemo iz ove teške situacije – rekao je Mandić.

Međutim, nije htio da potvrdi da li su spremni da Uri prepuste i sektor bezbjednosti koji je zahtijevao i ovaj politički savez.

Sa druge strane, Demokrate nijesu bile spremne da prepuste „kontrolni paket“ Građanskom pokretu Ura. Poslanik Dragan Krapović kazao je da su napravili mnogo ustupaka, ali da ne prihvataju ucjene. Poručio je da su i dalje spremni za dijalog i dogovor.

Što se nas tiče mi smo ponosni našim učešćem i doprinosim koji smo dali. Ispostavlja se da smo bili u pravu oko mnogih stvari, nažalost, ali čini mi se da ovaj proces nije završen. Pozivamo kolege iz Ure da se vrate, da ne miniraju ovaj dogovor – istakao je Krapović.

Na dogovor je pozvan i predsjednik SNP-a Vladimir Joković, ali je, suprotno od stava i zahtjeva GP Ura, saopštio da se sada i oni odriču svih pozicija.

SNP se sad odriče, ne treba nam predsjednik Skupštine, potpredsjednici vlade… Odričemo se i finansija, zdravlja, pravde, prosvjete. SNP samo traži sljedeće: da zauzmemo ona mjesta koja zauzima Demokratski front i Demokrate – kazao je Joković.

POZIVI NA DIJALOG
Pojasnio je da misli na ona mjesta koja se dobijaju političkim imenovanjima.

Smatra da je napravljena greška 19. avgusta kada je izglasano nepovjerenje Vladi, kao i da je tada trebalo dogovoriti njenu rekonstrukciju.

Neki nijesu željeli rekonstrukciju zato što im je smetala borba koju je ova vlada počela protiv korupcije i organizovanog kriminala – ocijenio je Joković.

Novinarima se obratio i lider Demosa Miodrag Lekić. On je kazao da je u cijelom procesu nastojao da pruži doprinos kako bi se postiglo rješenje, te podsjetio da od početka poziva da se politički proces vrati u legalno stanje.

To znači da oni koji su pobijedili vode državu, i da ne dozvole da interni i spoljni faktori određuju vladu, bili oni crkveni ili diplomatski – rekao je Mandić.

Smatra i da je odluka GP Ura da se ne pojavi na sastanku „gest nevaspitanja, političkog i ličnog“, a ocijenio je da je bilans razgovora „poražavajući za građane, zato što se nastavlja mrcvarenje“.

Predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić ukazao je da Abazović ima manir da zloupotrebljava borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. Istakao je da građani moraju da znaju nadležnosti vlade i ukazao je da tu borbu vodi tužilaštvo koje je nezavisno od izvršne vlasti.

Jučerašnjem sastanku prisustvovali su predstavnici Demokrata Dragan Krapović, Danilo Šaranović, Zdenka Popović, lider SNP-a Vladimir Joković, predstavnici DF-a Andrija Mandić, Maksim Vučinić, lideri Prave, Ujedinjene Crne Gore i Demosa Marko Milačić, Goran Danilović i Miodrag Lekić.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Popa: Postizanje IBAR-a nevjerovatan timski rad na svim nivoima

Ambasadorka EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa govorila je o značaju dobijanja pozitivnog Izvještaja …