Đukanović: Crna Gora izvjesno pred izborima, nadam se da će se desiti za dva-tri mjeseca

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da je, sudeći prema pregovorima parlamentarnih partija, država izvjesno pred skorijim parlamentarnim izborima. Smatra da bi bilo korisno kada bi u najkraćem roku, od dva-tri mjeseca, imali prijevremene izbore.

Da li će se ta većina, koja je stvorena nakon parlamentarnih izbora 2020. godine dogovoriti da formira još jednu, treću Vladu za dvije godine, ili ćemo se odmah svi dogovoriti da je to bespotrebno i da treba što prije doći do vanrednih parlamentarnih izbora u ovom trenutku ne mogu nagađati. Ali izvjesno mogu reći – čak i kad bi se formirala treća vlada, bila bi kratkog daha. To političko tle političke većine, nastale na osnovu rezultata 30. avgusta 2020. godine je veoma nestabilno i ne može da generiše stabilnu političku Vladu – ocijenio je Đukanović u intervjuu za Euro News Albania.

Očekuje da će, nakon izbora, Crna Gora dobiti stabilnu vladu koja će nastaviti da je vodi putem evropskog napretka.

Ove dvije godine novog političkog iskustva smatram izgubljenim. To su dvije godine u kojima su se generisali problemi u finansijskom, ekonomskom, institucionalnom, pravnom planu. Crna Gora je zastala u pregovorima sa EU i to su razlozi zbog kojih mislim da je Crnoj Gori potrebna snažna, politička, odgovorna vlada. Tu političku vladu očigledno ne možemo dobiti na temelju rezultata iz avgusta 2020. godine – smatra Đukanović.

“Abazović politički manipulant”
Prema njegovim riječima, Vlada Dritana Abazovića je Crnu Goru vratila u prošlost na neodgovoran način potpisujući tzv. temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Jedno veoma teško istorijsko nasljeđe pokušala je da riješi preko noći na način koji je štetan za interese Crne Gore. Zbog toga ja ta Vlada izgubila povjerenje, ali, nažalost, Crna Gora još nije počela da koristi priliku ubrzanog pristupa Evropskoj uniji.

Smatra da je potpisivanje ugovora sa SPC bila, kako je rekao, solo akcija Abazovića.

Definitivno za to nije imao podršku najjačih političkih partija, počev od one koja je dala podršku manjinskoj vladi. Moje uvjerenje je da ugovor koji je na snazi nije izum Abazovića, niti njegovog kabineta. Mislim da je jednostrana rješenja u tom ugovoru kreirala SPC, a Abazović je taj koji je prihvatio takav aranžman i nametnuo Crnoj Gori obaveze koje bi mogle imati dugoročnu štetu po njene nacionalne interese – naglasio je Đukanović.

Nema nikakve sumnje, ističe on, da će institucije i građani Crne Gore koristiti ustavno-pravne mogućnosti da pred nadležnim sudovima pokrenu proceduru ispitivanja utemeljenosti ovog ugovora.

Naravno, u besprekornom institucionalnom redu ćemo doći do odgovora da li je to što je uradila Vlada Abazovića u interesu Crne Gore i u skladu sa njenim ustavno-pravnim sistemom – naglasio je Đukanović.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Popa: Postizanje IBAR-a nevjerovatan timski rad na svim nivoima

Ambasadorka EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa govorila je o značaju dobijanja pozitivnog Izvještaja …