Đukanović će tražiti skraćenje mandata parlamentu

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović vjerovatno će tražiti skraćenje mandata parlamentu ako nijedna partija do ponedjeljka, kad ističe rok do kog on mora predložiti mandatara, ne obezbijedi podršku potrebnu za formiranje vlade.

To je “Vijestima” rečeno iz više izvora, jer je Ustav neprecizan u tom dijelu.

Predsjednik države je sinoć završio konsultacije s partijama o predlogu mandatara, ali je, nakon novog neuspješnog razgovora predstavnika bivše skupštinske većine, malo izvjesno da će ona ili neko drugi prikupiti 41 glas za formiranje vlade. Kriza vlasti je izazvana izglasavanjem nepovjerenja Vladi Dritana Abazovića.

Prema Ustavu Crne Gore, o skraćenju mandata odlučuje Skupština, većinom glasova svih poslanika – ukupno 41 glas.

U slučaju da parlamentarci to izglasaju, šef države biće, po Zakonu o izboru odbornika i poslanika, u obavezi da dan nakon stupanja te odluke na snagu, raspiše prijevremene izbore. Prema odredbama istog zakona, od raspisivanja do održavanja izbora, ne može proteći manje od 60, ni više od 100 dana.

Ustavom nije propisano šta se dešava ako predsjednik ne predloži mandatara, ali je “Vijestima” iz Udruženja pravnika Crne Gore nezvanično pojašnjeno da bi najizglednije bilo da on, ako dođe do te situacije, primijeni ustavnu odredbu kojom može zatražiti skraćenje mandata parlamentu.

Iz Udruženja pravnika kažu da šef države, ako ga partije ne uvjere da imaju podršku za izbor vlade, ne može raspustiti Skupštinu, jer se to, prema Ustavu, može učiniti ako ona ne izabere vladu u roku od 90 dana od kad on predloži mandatara.

Provjerite slična mjesta

VIJESTI: Izbori u Podgorici krajem septembra

Političari u Glavnom gradu pregovaraju o rješenju krize lokalne vlasti na više nivoa, po principu …