Aliju predložen za novog ambasadora SAD u Podgorici

Nekadašnji zamjenik šefa misije Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici, Biks Aliju, biće novi ambasador te zemlje u Crnoj Gori, saznaju “Vijesti”.

Aliju bi trebalo da zamijeni aktuelnu ambasadorku SAD-a Džudi Rajzing Rajnke.

Iz američke ambasade u Podgorici nisu željeli da komentarišu da li će Aliju biti novi ambasador:

“Nemamo komentar”, odgovorili su iz ambasade SAD-a.

U međuvremenu je informacija da je Aliju kandidat objavljena i na sajtu Bijele kuće.

Tamo piše da je Aliju najskorije bio na poziciji otpravnika poslova u američkoj ambasadi u Budimpešti, te zamijenik šefa misije i otpravnik poslova u ambasadi SAD u Poljskoj.

Aliju je u Crnoj Gori bio od avgusta 2014. godine do avgusta 2017. godine, gdje je bio zamjenik tadašnje ambasadorke Margaret En Ujehara, a potom je karijeru nastavio u Poljskoj gdje je prvo bio konzul u Krakovu.

Potiče iz porodice albanskih imigranata koji su u Čikago otišli šezdesetih godina prošlog vijeka i na listi je najuspješnijih Amerikanaca albanskog porijekla.

Tokom diplomatske karijere dobitnik je brojnih nagrada Stejt dipartmenta.

Aliju je radio kao koordinator kursa o kulturnoj diplomatiji u Nacionalnom centru za obuku spoljnih poslova Stejt departmenta, a 2009. godine je bio specijalni savjetnik i radio na unutrašnjoj politici za Drugi kongresni okrug Virdžinije.

Prema pisanju medija, Aliu je bio zamjenik službenika za javne odnose, a kasnije i specijalni pomoćnik ambasadora u Skoplju. Bio je uključen u mirovni sporazum iz Rambujea, a kasnije je radio sa specijalnim izaslanikom SAD tokom krize u Makedoniji.

Govori engleski, albanski, makedonski, crnogorski, poljski, srpski, a sporazumijeva se i na njemačkom, turskom i grčkom jeziku.

Prema pisanju ovdašnjih medija za koje je Aliju govorio za vrijeme mandata u Podgorici, počeo je da studira medicinu na Univerzitetu u Čikagu, a diplomirao je na Medicinskom fakultetu na Kosovu, gdje je došao kroz program razmjene studenata.

Provjerite slična mjesta

Abazović za sjutra sazvao Vijeće za nacionalnu bezbjednost, prisustvuje Novović

Predsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović sazvao je za sjutra (8h) Vijeće za nacionalnu …