Važan sastanak Damjanovića sa predstavnicima Svjetske banke

U okviru redovnog godišnjeg samita
Konstituence- grupe država članica Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, ministar finansija, mr Aleksandar Damjanović sastao se i sa potpredsjednicom Svjetske banke Anom Bjerde, predstavnicima IFC-a (Međunarodne finansijske korporacije) i šefom kancelarije Svjetske banke za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, Kristoferom Šeldonom.

Tokom veoma sadržajanog sastanka, osim razmjene stavova na ključne teme ovogodišnjeg panela koje se tiču odgovora na rastuću inflaciju i nadolazeću energetsku krizu, razgovarano je i o procjeni ekonomske situacije u Crnoj Gori.

Bilo je riječi i o dinamici implementacije aktuelnih projekata koji su finansirani od strane Svjetske banke, o potencijalnom PBG aranžmanu (Garancija zasnovana na javnoj politici), novom partnerskom okviru sa Svjetskom bankom. Razgovor u Sarajevu, bio je dobar uvod u predstojeće godišnje sastanke sa predstavncima Svjetske banke u Vašingtonu, zakazane za oktobar. Oktobarski sastanci u Sjedinjenim Američkim Državama, biće pogodna prilika da se detaljnije definišu konkretni prioriteti saradnje Crne Gore i Svjetske banke.

Skup u Sarajevu, u organizaciji Holandsko-belgijske konstituence, otvorio je mogućnost za niz produktivnih razgovora ministra Damjanovića sa zvaničnicima država članica, koje pored naše zemlje, uključuju Holandiju, Jermeniju, Belgiju, Bugarsku, Bosnu i Hercegovinu, Gruziju, Hrvatsku, Izrael, Kipar, Luksemburg, Moldaviju, Sjevernu Makedoniju, Rumuniju i Ukrajinu.

Sastanci Konstituence održavaju se svake godine u nekoj od država članica, a domaćin narednog godišnjeg skupa biće Crna Gora. Tim povodom, ministar Damjanović izrazio je očekivanje, da će se, uprkos trenutnim nepovolnjim geopolitičkim prilikama, naredni održati u stabilnijem i predvidljivijem ekonomskom i političkom kontekstu.

Provjerite slična mjesta

Članovi “Preokreta” u Briselu prezentovali programske ciljeve pokreta

Članovi pokreta “Preokret” Srđan Perić i Boško Milović boravili su u Briselu gdje su prezentovali …