Stari grad Kotor: Niko neće da radi kao konobar i sladoledžija

Glavna turistička sezona bila je bolja nego prošle godine, a karakteriše je oporavak od kovid pandemije na globalnom nivou, ali i problem nedostatka radnika u sektoru ugostiteljstva, upozoravaju iz Unije privatnih poslodavaca (UPP) Stari grad Kotor. Kada je konkretno Kotor u pitanju kao destinacija u koju dolaze i najveći svjetski kruzeri, iz ovog udruženja ističu da je ova industrija bila dosta “oprezna”, te da nije bilo toliko putnika na brodovima, kao što bi to bilo 2019. koja se uzima kao parametar za sve dobre godine.

–U samom startu bilo je često i više posade nego putnika, tako da je tada rezultiralo i manjom posjetom, kaže Rajko Milunović, predsjednik UPP Stari grad Kotor, dodajući da gosti koji, pored onih sa kruzera, dolaze u Kotor i autobusima, “nisu bili tako platežno sposobni kao nekada, što ugostitelji najbolje znaju da ocijene”.

Ipak, obzirom na ovoliki kvantitet, a to je oko 30 do 40 odsto više gostiju nego 2021. godine možemo biti zadovoljni, rekao je Milunović za Radio Kotor i naglasoio da su za ugostitelje najveći problem ove sezone bili radnici kojih, kaže, na tržištu nije bilo dovoljno.

Bez uvrede za one koje smo angažovali, morali smo da prihvatimo i one po principu “daj što daš”. Tako je i danas. Date recimo oglas da tražite konobare, ili za prodaju sladoleda, i niko se ne javi. Prosto je to nevjerovatno. To je problem sa kojim ćemo se sretati sigurno i dogodine i koji će biti mnogo izraženiji nego sada. Problem bi se trebao rješavati na državnom nivou, zatim otvaranjem više škola koje obrazuju ovaj kadar, prekvalifikacijama – smatra Milunović i predlaže i da one koji su na birou rada, a odbijaju ovu vrstu posla nekoliko puta, treba brisati sa evidencije.

Ovo kadra što u turizmu iznjedre fakulteti, nakon par godina stekne praksu i dodatnu edukaciju i ode vani. Poznato je i da destinacije, poput Hrvatske, mnogo bolje plaćaju ovu vrstu radne snage iako plate u turističkim djelatnostima, ugostiteljstvu konkretno, ni kod nas nisu tako loše. U mom lokalu kuvar ima platu 1.700 eura, šanker 900, konobar 700, radnik na prodaji sladoleda 600 eura. Inače, lokalna radna snaga je angažovana u procentu od 40 do 50 odsto, ostali su iz drugih krajeva Crne Gore, a ima ih i iz inostranstva, Turske naprimjer – kaže Milunović i dodaje da je sada u postsezoni još teže obezbijediti radnu snagu.

Dan

Provjerite slična mjesta

Pejović: Demokrate Zete pripremile su nacrt i mapu opštine

Kandidat za odbornika liste “Aleksa Bečić – Idemo ljudi – Idemo Zeta- Demokrate” Novica Pejović …