Mandić: Zapelo je u konkretnoj raspodjeli vlasti

Predsjednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić saopštio je nakon sastanka stare parlamentarne većine da je zapelo u konkretnoj raspodjeli vlasti, odnosno da li će se vlast dijeliti u skladu s narodnom voljom ili će postojati neki faktor.

U Skupštini Crne Gore danas je održan novi – sedmi sastanak stare parlamentarne većine.

Sastanak je trajao 20-ak minuta.Satanku predstavnika pobjedničkih koalicija na parlamentarnim izborima 2020. godine nijesu prisustvovali predstavnici koalicije “Crno na bijelo” koju čine Građanski pokret URA i Savez građana CIVIS.

“Počeo je sastanak, ali nismo svi bili prisutni. Ovi koji jesu, odlučili su da ulože dodatne napore kako bi došlo do dogovora, jer on nema alternativu. Oči su uprte prema Skupštini, građani očekuju da pronađemo rješenje. Sjeli smo, ne zbog bilo kog političara, već zbog onih koji su nas glasali. Napravili smo velike iskorake kroz potpisivanje sporazuma. Nakon toga imali smo uspone i padove u pregovorima, ali ono što je uslijedilo bilo je očekivan zahtjev – da oni koji su bili u posljednjoj Vladi zadrže sve pozicije”, kazao je Mandić novinarima nakon sastanka.

On je dodao da su se svi dogovorili da mandatar bude predsjednik Demosa Miodrag Lekić, “ali smo rekli da ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno”.

“Zapelo je u konkretnoj raspodjeli vlasti, odnosno da li će se vlast dijeliti u skladu s narodnom voljom ili će postojati neki faktor. Potpisali smo da ćemo poštovati demokratske principe i da će odstupanje od njih biti stvar dogovora. Pošto se desilo odsutpanje od GP URA i CIVIS koji su tražili polovinu vlade, da druga polovina pripadne ostalima, i da glas koji odlučuje bude glas – mandatara. Dotle smo stigli”, rekao je Mandić.

On je poručio da su nakon toga bili bili presovi sa kojih se odstupalo u onome što su dogovarali.

“Mi smo tražili da dobijemo mnogo manje od onoga što su demokratski principi, iskazali smo spremnost na maksimalna popuštanja. Spremni smo na to, da naše učešće u vladi svedemo na jednu vrstu simoblične ravni i izađemo u susret onome što je neko nazvao ucjenom, a oni koji su to ispostavili su rekli da su to prirodni zahtjevi. Spremni smo da popustimo da bi se došlo do dogovra. Nema prepreke za GP URA, CIVIS predstavnjke manjina da dođu da se dogovorimo i konstituišemo vladu. Spremni smo da izađemo u susret njihovom zahtjevu i da se dogovorimo. Da ne dozvolimo ono što mnogi pričaju – da se DPS ne vrati na vlast”, poručio je Mandić.

On je rekao da je sinoć kontaktirao predsjednika Vlade u tehničkom mandatu i lidera Građanskog pokreta URA Dritana Abazovića a da je jutros razgovarao s funkcionerima URE Milošem Konatarom i Zoranom Mikićem.

“Oni su se pozvali na činjenicu da je njihov lider Abazović rekao da neće učestvovati, ali su rekli da će bit u klubu i da će biti spremni da dođu ako bude nešto hitno. Ali nije ih bilo u klubu. Ponovo sam se čuo s Mikićem, rekli su da će razgovarati unutar partije. DF nije prepreka neko ko želi da izađe u susret ovoj situaciji.”, kazao je Mandić.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

PODGORICA: Oboren pješak

U City kvartu u Podgorici došlo je do saobraćajne nezgode u kojoj je oboren pješak, …