Značajan projekat Regionalnog vodovoda

Dana 13.09.2022. godine organizovana posjeta partnera pilot projektima koje je u okviru CROSS WATER projekta realizovao Regionalni vodovod Crnogorsko primorje.

Regionalni vodovod je 2018. godine po prvi put dobio priliku da aplicira za dobijanje bespovratnih sredstava za implementaciju projekata u okviru IPA fondova odnosno u okviru prekograničnog Interreg – IPA CBC Italija-Albanija-Crna Gora programa, sa ciljem unaprjeđenja upravljanja rizicima u oblasti kvaliteta podzemnih voda i zaštiti izvorišta ,,Bolje Sestre”, unaprjeđenja detekcije gubitaka vode u regionalnom vodovodnom sistemu, unaprjeđenja GIS sistema, kao i unaprjeđenja praćenja parametara rada regionalnog vodovodnog sistema u realnom vremenu.

Navedeni Projekat je započeo sa realizacijom 2020. godine i sada se nalazi u završnoj fazi. To je bio povod da partneri iz Italije i Albanije posjete Regionalni vodovod i vodoizvorište ,,Bolje Sestre“. Od  strane zaposlenih u tehničkom sektoru Regionalnog vodovoda, oni su upoznati sa realizovanim pilot projektima i tom prilikom im je prezentovana: nabavljena oprema za detekciju gubitaka sa specijalnim vozilom, izgrađena infrastruktura za instalaciju mreže stanica za monitoring podzemnih voda, nabavljena mjerna oprema za monitoring protoka i kvaliteta vode iz sistema. Učesnici projekta su obišli izvorište Bolje Sestre, postrojenje za proizvodnju vode, laboratoriju za kontrolu kvaliteta vode kao i područje sanitarne zaštite izvorišta.

Poseban akcent je, od strane predstavnika Regionalnog vodovoda, stavljen na problem pada izdašnosti izvorišta Bolje Sestre i u tom smislu partneri su imali priliku da na terenu vide aktivnosti za koje se smatra da su uticale na pad izdašnosti. Upravo zbog toga je izrada studije Monitoring, kontrola i zaštita izvorišta Bolje Sestre jedan od najvažnijih pilot projekata koji je u okviru ovog programa sproveden od strane Regionalnog vodovoda. Kako  je projekat u završnoj fazi, posjeta je bila i dobar povod za diskusiju o mogućnostima dalje saradnje i sprovođenja zajedničkih aktivnosti koje će unaprijediti kvalitet rada kako Regionalnog vodovoda tako i partnera iz Italije i Albanije.

Provjerite slična mjesta

Popa: Postizanje IBAR-a nevjerovatan timski rad na svim nivoima

Ambasadorka EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa govorila je o značaju dobijanja pozitivnog Izvještaja …