Važni sastanci Damjanovića sa predstavnicima MMF-a i Svjetske banke

Ministar finansija, mr Aleksandar Damjanović sa saradnicima, učestvuje na redovnom godišnjem sastanku Konstituence, grupe zemalja članica Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, na čelu sa Holandijom i Belgijom, koji se održava u Sarajevu. Ovogodišnje teme sastanka su “Kako obuzdati globalnu inflaciju iz perspektive Centralne banke i Vlade” i “Energetska bezbijednost, tranzicija i saradnja”. Ministar Damjanović u Sarajevu je imao i niz bilaterlanih susreta sa zvaničnicima Međunarodnog monetarnog fonda, Svjetske banke i predstavnicima zemalja članica Konstituence.
Sa izvršnim direktorom Svjetske banke, Koenom Davidsom razgovarao je o aktuelnoj političkoj i finansijskoj situaciji u Crnoj Gori, potvrdama kreditnog rejtinga od strane Standard and Poor's-a i Moodys-a, koje su ocijenjene kao znak stabilnosti javnih finansija i dobra poruka investitorima.
Ministar Damjanović sastao se i sa zamjenikom izvršnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda Bo Lijem, sa kojim je razgovarao o rebalansu budžeta koji je Vlada usvojila, kao neophodan preduslov za konsolidaciju javnih finansija pred pripremu budžeta za 2023. godinu, kao i o fiskalnoj održivosti seta zakona nove poreske politike ali i sajber napadima sa kojim se suočava državna informatička struktura.
Takođe je obavljen sastanak sa Alfredom Kamerom direktorom Međunarodnog monetarnog fonda – Odsjek za Evropu na teme finansijske i ekonomske situacije u Crnoj Gori i okruženju i mogućih načina buduće saradnje Crne Gore i MMF-a.
Ministar Damjanović, u ime Vlade Crne Gore, u Sarajevu je potpisao i Memorandum o razumijevanju o tehničkoj saradnji između Ministarstva finansija Crne Gore i Ministarstva finansija Holandije. Nakon potpisivanja Memoranduma uslijedio je konstruktivan razgovor sa holandskom ministarkom finansija i potpredsjednicom holandske Vlade, Sigrid Kaag o ekonomskim prilikama u Crnoj Gori u kontekstu globalne krize i rata u Ukrajini.

Provjerite slična mjesta

DPS: Pozdravljamo akciju, jasno da je zeleno svjetlo za sverc zaplijenjenih cigareta davao Abazović

Demokratska partija socijalista pozdravlja akciju Agencije za nacionalnu bezbjednost i Specijalnog državnog tužilaštva u otkrivanju …