Popović Samardžić: Na funkcijama nestručni kadrovi, nekim ljekarima plate 5.000 eura

Predsjednica Sindikata doktora medicine, epidemiolog u Institutu za javno zdravlje Milena Popović Samardžić ocijenila je u razgovoru za “Dan” da dugogodišnje gomilanje dugova u sistemu zdravstva ukazuje na loš menadžment u kontinuitetu, jer se “na nekim važnim pozicijama koje ne trpe politikantstvo, postavljaju političke figure”. Ona je ocijenila da je puno neriješenih problema, ali i poručila da podržava rigorozne kontrole dopunskog rada u zdravstvu, te da se nakon povećanja plata ljekarima treba pozabaviti kvalitetom zdravstvene zaštite koju dobijaju građani.

Ukupan dug Fonda za zdravstveno osiguranje za ljekove i druge troškove u zdravstvu iznosi 65 miliona eura, a ministar zdravlja Dragoslav Šćekić poručio je prošle sedmice na sjednici Vlade da će bez rebalansa budžeta, koji je inače usvojen prije tri dana, doći do toga da država nema sredstava da kupi ljekove i isplati plate zdravstvenim radnicima.

 To ukazuje na jedan loš menadžment u kontinuitetu u Crnoj Gori. Odmah bi napravila paralelu, decenijama imamo visok dug Fonda koji nameće pitanje gdje je problem – da li u lošem planiranju, u nedovoljnom budžetu, lošoj kontroli potrošnje ili jednostavno lošem upravljanju. Mi vrlo dobro znamo na koji način se dolazi na upravljačke pozicije u Crnoj Gori, ali decenijama nećemo ništa da učinimo. Upravo na nekim važnim pozicijama koje ne trpe politikantstvo dobijamo samo političke figure, nigdje se ne postavlja pitanje njihove kompetencije, stručnosti. Dakle, vi istovremeno možete da budete kandidat u Ministarstvu poljoprivrede i zdravstva, a da dilema samo bude gdje ćete da izaberete da budete ministar. To može da se desi samo u Crnoj Gori – ističe Popović Samardžić.

Ona je izjavila da su ljekarima sto odsto povećane plate od 1. jula, ali i poručila da je to opravdano, bez obzira na trenutno izuzetno tešku ekonomsku krizu. Povodom informacija da su u Kliničkom centru Crne Gore pojedini ljekari i ranije imali velike plate i do 3.000 eura, Popović Samardžić je kazala da u Sindikatu doktora imaju informaciju da su u nekim slučajevima bili plaćeni i po 4.000 i 5.000 eura mjesečno. Prema njenim riječima, postojao je dugogodišnji problem da je zbog lošeg ekonomskog stanja otišao veliki broj ljekara, sve više ih odlazi i u privatni sektor dok, sa druge strane, velika većina građana ne može sebi da priušti liječenje u privatnoj ustanovi.

Povodom podataka da uprkos povećanju plata, veliki broj ljekara iz javnog zdravstva i dalje radi kod privatnika, dok su liste čekanja pacijenata u KCCG i dalje dugačke, Popović Samardžić je poručila da sada treba sprovesti pooštrenu kontrolu dopunskog rada.

– Zdravstveni sistem sada građanima treba da obezbijedi veći kvalitet zdravstvene usluge. I to je cilj svih nas, to je i platforma Sindikata doktora. Kao što ste rekli, ne može više da se stigne da ljekar bude na tri-četiri mjesta, da zdravstveni sistem bude sigurna stolica, već da se opredijelimo ili kod privatnika ili u državni sektor. Zakon dozvoljava dopunski rad, ali je i to ostalo neregulisano. Na tome je trebalo da se radi od januara, ali se nije stiglo od politikantstva i raspodjela fotelja u ovoj državi – rekla je Popović Samardžić.

Dan

Provjerite slična mjesta

MUP i ANB: Aktivnosti protiv uticaja stranih službi, zabrana ulaska u CG za 28 osoba

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore saopšteno je da “u sklopu kontinuiranih i koordinisanih aktivnosti …