Marović, Keljmendi i Legija još pod američkim sankcijama

Kancelarija za kontrolu inostrane imovine (OFAC) Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) ažurirala je danas listu svih sankcionisanih lica. Uvidom u dokument jasno je da su sankcije, između ostalih, produžene i bivšem funkcioneru DPS-a Svetozaru Maroviću. Na listi su i Naser Keljmendi, Milorad Ulemek Legija, jedan od vođa meksičke mafije Nemesio Servantes, libijski krijumčar Fajsal Al-Vadi…

Vlasti SAD su poručile da koruptivno ponašanje podriva vladavinu prava i ekonomski rast, a da kao rezultat ove akcije sva imovina, i prihodi od imovine, određenih pojedinaca ili entiteta, moraju biti blokirani i prijavljeni OFAC-u.

Uvid u listu koja je dostupna na zvaničnom sajtu ove američke institucije pokazuje da je na njoj i Naser Keljmendi, osuđivani kosovski narko-bos, kao i članovi njegove porodice.

Na crnoj listi SAD je i Milorad Ulemek Legija, osuđen za ubistvo srpskog premijera Zorana Đinđića 2003. godine, koji se nalazi u zatvoru u Srbiji.

Tu je i Nemesio Oseguera Cervantes, vođa kartela Jalisco nove generacije (CJNG), zvani “El Mencho”, za koga se tvrdi da je jedan od ključnih ljudi meksičkog podzemlja.

Američke vlasti sankcionisale su Fajsala Al-Vadija, Libijca, zbog optužbi da je umiješan u ozbiljne švercerske operacije na Mediteranu.

Na crnoj listi su i brojni ruski i bjeloruski najistaknutiji zvaničnici, uz obrazloženje da su povezani sa destabilizacijom regiona i korupcijom. Još 15. marta 2022. godine OFAC je ponovo imenovao bjeloruskog lidera Aleksandra Lukašenka i prvi put imenovao njegovu suprugu Halinu Lukašenko i uvrstio ih na crnu listu. Tu je, između ostalih, generalni direktor Roskosmosa Dmitrij Rogozini vođe islamističkih organizacija, poput Al-Kaide i Islamske države.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Članovi “Preokreta” u Briselu prezentovali programske ciljeve pokreta

Članovi pokreta “Preokret” Srđan Perić i Boško Milović boravili su u Briselu gdje su prezentovali …