Hakeri oborili vladine tendere

U Crnoj Gori stopirani su svi državni tenderi zbog sajber napada jer postoji samo elektronski sistem za realizaciju javnih nabavki, a taj sistem je u potpunosti blokiran. Novonastala situacija nanosi veliku štetu i firmama koje se javljaju na državnim tenderima, a trenutno nema alternativnog načina za oglašavanje javnih nabavki čija je vrijednost na godišnjem nivou preko 600 miliona. Nepoznato je kako sada državni organi realizuju nabavke koje su im neophodne, te da li se i kome eventualno dodjeljuju poslovi. Zabrinjavajuće je da država nema alternativu za ovakve situacije.

Iz Ministarstva finansija “Danu” je saopšteno da od 1. januara prošle godine, naručioci sprovode postupke javnih nabavki isključivo putem elektronskog sistema javnih nabavki – CEJN, te alternativni način sprovođenja postupka javnih nabavki nije moguć.

Navedeno uvažavajući odredbe Zakona o javnim nabavkama i jasno utvrđeni proceduralni okvir za sprovođenje oglašavanja tenderske dokumentacije, dostavljanja ponuda i drugih radnji naručilaca i ponuđača. Crnogorski elektronski sistem javnih nabavki – CEJN je bezbjedan i zaštićen u skladu sa međunarodnim standardima eksterne veze. Međutim, iz razloga prevencije posljedica mogućih ponovnih napada na informacioni sistem Vlade Crne Gore čiji je integralni dio CEJN, Ministarstvo javne uprave je bilo prinuđeno da privremeno onemogući pristup internet saobraćaju i serveru CEJN-a, radi neophodnog nivoa bezbjednosti – navode u Ministarstvu finansija.

Dan

Provjerite slična mjesta

Obraćanje direktora EPCG u vezi cijena struje i restrikcija

Izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Nikola Rovčanin ponovio je da do kraja godine neće …