Đukanović: Država je uvijek jača od bilo kog kriminala

Ne vjerujem u prečice na putu ka Evropskoj uniji (EU), kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u razgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE), vođenom u završnom danu njegove posjete glavnom gradu Češke Republike, Pragu.

Đukanović tako odgovara na pozive lidera država Zapadnog Balkana, koji su učestali nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, da se državama ovog dijela Evrope olakša put ka članstvu u EU u strahu da bi mogle potpasti pod negativan ruski uticaj.

Đukanović, kao predsjednik država koja je otišla najdalje u evrointegracijskom procesu, sa svim otvorenim pregovaračkim poglavljima i tri privremeno zatvorena, iznosi uvjerenje da će Crna Gora biti prva naredna članica EU.

Taj proces, podvlači, ne mogu ugroziti zabrinjavajući pokazatelji o slabosti države u odgovoru na rasprostranjenu korupciju i prisutni organizovani kriminal.

Kako piše RSE, Crna Gora je među državama koje po ocjeni EU nose epitat “zarobljene”, a ime samog Đukanovića našlo se i u bazi istraživačkih novinara o “porskim rajevima” širom svijeta, poznatom pod imenom “Panama papiri”, u čemu on sam ne vidi poseban problem.

Trenutno je fokusiran na pitanja destabilizacije Crne Gore koja su, uvjeren je, posljedica ekspanzionističkog delovanja krugova u i oko Srpske pravoslavne crkve (SPS), što je kulminiralo nedavnim potpisivanje Temeljnog ugovora između te većinske vjerske zajednice u zemlji i Vlade Crne Gore.

Vladi u tehničkom mandatu, na čijem je čelu Dritan Abazović, Đukanovićeva Demokratska partija socijalista (DPS) otkazala je podršku, da bi ubrzo došlo i do njenog pada. U međuvremenu je napravljena nova proruska koalicija, koja bi mogla formirati novu Vladu, ali nijesu isključeni i vanredni izbori te otvaranje šanse Đukanovćevim snagama da se poslije dvije godine vrate na vlast.

Bez obzira na složenu političku i društvenu klimu, kada je riječ o procesima evrointegracija, Đukanović, navodi, ne traži protekciju.

Moj stav je da sve zemlje Zapadnog Balkana treba da imaju svoje mjesto u EU, ali do kojeg će doći nakon bezuslovno realizovanih, kvalitetnih sveobuhvatnih društvenih reformi. Dakle, ne vjerujem u prečice na putu ka EU. Ne vjerujem da je moguće odgovoriti zahtjevima života unutar EU bez prethodnog realizovanih reformi, tako da mislim da je iz Crne Gore i do sada poruka bila jasna – spremni smo da ispunimo uslove, prije svega u oblasti vladavine prava koja je postala ključna tačka pregovaračke agende sa EU. Nakon toga želimo da ostvarimo članstvo u EU, i mislimo da bi Crna Gora na bazi do sada učinjenog mogla biti prva sljedeća članica EU – kazao je Đukanović.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Pejović: Demokrate Zete pripremile su nacrt i mapu opštine

Kandidat za odbornika liste “Aleksa Bečić – Idemo ljudi – Idemo Zeta- Demokrate” Novica Pejović …