Vukčević: Projekat ”Evropa sad” donio niz ustavno problematičnih izmjena

Jedan od kandidata za sudiju Ustavnog suda Ilija Vukčević kazao je da je program “Evropa sad” podrazumijevao izmjene i dopune dosta zakona koji su bili jako problematični sa nivoa ustavnosti.

Tada sam u decembru mjesecu javno kritikovao neka od tih rješenja. Na primjer – pokušano je da se kroz određivanje vrijednosti koeficijenta od strane Vlade preuzme u potpunosti nadležnost Skupštine u okviru određivanja nivoa zarada u javnom sektoru. Dakle Skupštini bi bila stavljena mogućnost da utvrdi kofeicijent, a koliki će on da bude bi utvrđivala Vlada, što znači da ti koeficijenti više ništa ne bi značili – kazao je Vukčević na današnjoj sjednici Ustavnog odbora.

On je ocijenio da je Skupština tada donijela dobru odluku, pa takve izmjene zakona nijesu usvojene.

Vukčević je ukazao i na to da je problem bio sa finansiranjem lokalnih samouprava.

Ukidanjem određenih poreskih prihoda napravljen je strašan jaz u finansiranju lokalnih samouprava što tada nije uzeto u obzir – kazao je on.

On je istakao da se otvorilo i pitanje ustavnosti ukidanja doprinosa za zdravstvo, te ukazao na to da je prema našem Ustavu socijalno osiguranje obavezno kod zaposlenih.

U javnosti se vodila polemika sa tim, a udruženje pravnika je skrenulo pažnju Skupštinu u tom pogledu. Jedna od obaveza je da se plaćaju doprinosi, konkretno i za zdravstvo. Zbog ovakve formulacije postavilo se pitanje da li je u skladu sa Ustvom. Urađeno je nešto što je moglo da se izbjegne – postojalo je elegantno rješenje – ako je zakonopisac htio da dovede na nulu plaćanja u okviru zdravstvenog osiguranja, a da uopšte nema problem sa ustavnošću, mogao je u tehničkom smislu da smanji sve doprinose na nulu kad je u pitanju zdravstvo – time više ne bi bilo argumenta da se poteže priča o tome da li je ustavno ili ne – kazao je Vukčević.

Prema njegovim riječima, krenulo se u pogrešnom pravcu.

Brisalo se iz Zakona o doprinosima sijaset normi koje se odnose na doprinose za zdravstveno osiguranje, a onda se za obaveza u Zakon o zdravstvenoj zaštiti – ukazao je Vukčević.

Sujetna vlast ne sluša struku
On smatra da je zakonopisac izabrao potpuno pogrešan put i otvorio ovu dilemu.

Mislim da imamo problem kad se donose i predlažu zakoni zbog sujete i bahatosti. Stručna udruženja i udruženja pravnika su dobronamjerno ukazivala na problem, ali sujeta je nešto što nas uništava u Crnoj Gori. Ljudi kada dođu na vlast misle da su prepametni i neće da slušaju struku – kazao je Vukčević.

On je kazao da bi pokrenuo ocjenu ustavnosti ovog dijela zakona ako bi bio izabran za sudiju Ustavnog suda.

Provjerite slična mjesta

VIJESTI: Izbori u Podgorici krajem septembra

Političari u Glavnom gradu pregovaraju o rješenju krize lokalne vlasti na više nivoa, po principu …