Mitropolija i Laković grade 59 stanova u Budvi

Mitropolija crnogorsko-primorska i kompanija Hard diskont Laković podnijeli su Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma prijavu gradnje druge faze poslovno stambenog kompleksa na dobru crkve Sveta Petka u Budvi, kojom je predviđena gradnja 59 stanova.

U prijavi u koju su “Vijesti” imale uvid, jasno piše da je riječ o izgradnji druge faze stambeno-poslovnog objekta, a kao investitori se navode Mitropolija i HDL.

Na crkvenoj zemlji pored gradske kapele prije dvije godine izgrađen je veliki jednospratni hipermarket HDL, kao poslovni aranžman tog lanca supermarketa i Srpske pravosvlave crkve. Nekadašnja glavna gradska arhitektica Budve Ana Samardžić je 2019. dala saglasnost na idejno rješenje poslovno-trgovačkog kompleksa HDL. Idejnim rješenjem na crkvenoj zemlji predviđene su dvije faze – jedna koja podrazumijeva gradnju jednospratnog poslovno-trgovačkog centra i druga faza predviđa gradnju II, III, IV i V sprata sa ukupno 59 stanova.

Da bi HDL mogao da izgradi supermarket, bilo je potrebno kompletiranje parcele, pa je početkom novembra 2018. Skupština opštine, tijesnom odborničkom većinom, dala zeleno svjetlo lancu supermarketa da im se za 154 hiljada eura proda 483 kvadrata opštinske zemlje.

Za to da se gradi supermarket glasalo je deset odbornika tada vladajuće koalicije i to šest iz redova DF-a, tri iz Crnogorske, SNP-a i nezavisni odbornik Stevan Džaković. Protiv je bilo devet odbornika – sedam Demokrata, nezavisna odbornica Dragana Vujović i odbornica URA Božena Jelušić. Bukvalno je glas jednog odbornika prevagnuo da se HDL-u proda opštinska zemlja. Prethodno je HDL kupio i nekih 70 kvadrata od privatnika, te sa Mitropolijom dogovorio da zakupi crkvenih 4.518 kvadrata zemlje u okviru kompeksa crkve Sveta Petka.

Kupovinom zemlje od mještana i Opštine formirana je urbanistička parcela, što je bilo neophodno da se realizuje projekat izgradnje prve faze poslovno-stambenog kompleksa.

Ubrzo nakon što je realizovao kupovinu zvanično pred notarom zaključen ugovor, kojim je Hard diskont Laković poklonio 558 kvadrata kupljenih od Opštine i privatnika Mitropoliji crnogorsko-primorskoj koja je time postala vlasnik cjelokupnog zemljišnog kompleksa.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Vrhovni državni tužilac preuzeo predmet Jelene Perović

Vrhovni državni tužilac Milorad Marković preuzeo je predmet Jelene Perović, direktorice Agencije za sprečavanje korupcije, …