Mitrić za ADRIU: Crna Gora u pravnom ćorsokaku, nema izbora bez Ustavnog suda

Bivši predsjednik Ustavnog suda Blagota Mitrić kazao je za Adria Televiziju da se Crna Gora nalazi u pravno nemogućoj situaciji, jer nije moguće održati izbore, pošto Ustavni sud nema kvoruma za odlučivanje o izbornim žalbama.

On smatra i da je nakon pada Vlade Zdravka Krivokapića odmah trebalo raspisati vanredne izbore.

„Prema mom sudu sve u vezi Vlade, lokalnih  izbora,parlamentarnih izbora je potpuno nepravna.Odnosno neustavna .U posljednje dvije godine jedina Vlada koja je izabrana na osnovu nekih normi je ona Zdravka Krivokapića. Sve Vlade poslije toga su bile nelegitimne“, smatra profesor i bivši sudija Ustavnog suda Blagota Mitrić.

On dodaje i razloge za takvo mišljenje.

„Zato što su izabrane protivustavno. Evo kako. Mi imamo u članu 2. Ustava Crne Gore jednu imperativnu normu koja glasi ,skoro mogu da je citiram:Ne može se uspostaviti ,niti priznati vlast koja nije rezulatat slobodno izražene volje građana i demokratskim izborima u skladu sa zakonom -tačka. Biraju se tri Vlade a održani samo jedni parlamentarni izbori ,to je meni ako hoćeš da ti kažem van zdravog razuma a ne samo nepravno“, dodao je Mitrić.

Kao glavni problem kada su izbori u pitanju ističe nepostojanje Ustavnog suda i dodaje da taj sud bukvalno jučerašnjim odlaskom sudije Iličkovića u penziju ne postoji .

„Vidim izjavu predsjednice Ustavnog odbora gospođe Simonide Kordić koja kaže da je moguć izbor Ustavnog suda u novembru. Šta to znači?To znači da i ovi izbori koji su zakazani za 23. oktobar moraju biti pomjereni, da parlamentarni izbori koji su zakazani krajem novembra moraju biti pomjereni tako da je to… Prosto kao da je neko da upotrebim žargonski izraz, kao da je neko namještao kako treba da bude onako kako bi trebalo da bude. Da li je to namjerno ili je sticaj okolnosti. Teško mi je povjerovati da je sticaj okolnosti s obzirom da se radi o jednom tako važnom pitanju kakvi su izbori lokalni parlamentrani i kakva je institucija ili državni organ Ustavni sud“, objasnio je Mitrić.

Predsjednik Milo Đukanović zbog postojeće situacije ne može zakazati izbore, napominje Mitrić.

„To su takozvane nemoguće pravne situacije ,to u pravu ne funkcioniše, da se raspišu parlamentarni izbori ili bilo koji drugi lokalni, a da zadnju riječ poslije državne izborne komisije daje Ustavni sud. Prema tome jedna nemoguća pravna situacija skoro besmislena da se održe izbori, a da nema ko da riješi izborne žalbe. Ponavljam opet to je nemoguća pravna situacija“, zaključio je Mitrić.

Adria

Provjerite slična mjesta

Pribilović: Trenutno u Budvi boravi blizu 22.000 turista

Budva je ove godine imala veoma dobru predsezonu i početak ljetnje turističke sezone, saopšteno je …