Đurišić: Katastrofalna odluka o imenovanju partijskih kadrova u ToMontenegro

Savjetnik premijera za vazdušni saobraćaj Zoran Đurišić juče je kazao da je zatečen imenovanjem novog odbora direktora “ToMontenegra” jer većinu od tri člana čine osobe imenovane po partijsko-prijateljskom principu a ne dokazani stručnjaci kako je predlagao.

“Naime, prije svega mjesec dana, premijer je izjavio da Crna Gora nema svoju avio kompaniju, da bi se juče sjetio da ona ipak postoji i po već godinama poznatom sistemu imenovao Odbor direktora za istu. Ovo je samo još jedan, u nizu katastrofalnih poteza koji se po pitanju crnogorske komercijalne avijacije povlače već čitavu deceniju. Juče je jasno stavljeno do znanja da Crna Gora, odnosno njena izvršna vlast, ne želi profesionalce u upravljačkim strukturama, već nastavlja ustaljenu praksu uhljebljavanja prijatelja i partijskog grabljenja posljednjih mrvica sa stola”, kazao je Đurišić.

On je naveo da je sa premijerom na temu nacionalne avio kompanije imao više sastanaka, ukazujući mu na ozbiljne probleme sa kojima se kompletno civilno vazduhoplovstvo, a u prvom redu avio kompanija, sučava dugi niz godina.

“Imao sam vjeru da jedan mlad i perspektivan čovjek, kako sam doživljavao gospodina Abazovića, zaista želi da krene sa značajnim pozitivnim promjenama na dobrobit crnogorske avijacije, a samim ti i društva uopšte. Ukazivao sam nebrojeno puta, kako Abazoviću tako i njegovom prethodniku, na koji način se stvari moraju rješavati, međutim, očigledno je partitokratija još uvijek daleko ispred profesionalizma i struke. Moram priznati da sam bio plemenito naivan. Nije danas prvi put da javno ukazujem na probleme sa kojima se suočavamo o vazduhoplovnom sektoru. Već godinama svjedočimo eroziji ove izuzetno važne grane crnogorske privrede, u kojoj, na žalost nije došlo do promjene ni nakon smjene režima koji ju je kontinuirano uništavao”, naveo je Đurišić.

On kaže da je očekivao da će obaveza novih vlasti biti da stave tačku na takvu politiku i prihvate profesionalne vrijednosti.

“Na žalost, stara praksa se nastavlja, pa nijesmo dobili ni najavljivanu renesansu aerodroma, dok u Agenciji za civilno vazduhoplovstva pad broja aviona u crnogorskom registru, i pad saobraćaja uopšte, prati povećanje broja zaposlenih, opet po istoj matrici. Ipak, najveći akcenta stavljam na avio kompaniju, jer tu se zaista dešava avijacija, dok ostale organizacije, iako ne želim da umanjim njihov značaj, predstavljaju svojevrsnu pratnju operatora vazduhoplova. Na žalost, naša avio kompanija, u ovom trenutku je daleko i od minimalnih zahtjeva koje ima crnogorska privreda, turizam i prije svega građani”, naveo je Đurišić.

Đurišić je bio direktor MA i predsjednik odbora direktora od osnivanja MA do juna 2013. kada ga je tadašnja Vlada smjenila a upravu nad kompanijom prepustila funkcionerki DPS-a Daliborki Pejović koja je pravnica po struci. On je kazao da je dugogodišnja praksa instalacije neadekvatnih kadrova, pogrešnih odluka i nedomaćinskog poslovanja, koštala Crnu Goru gubitka Montenegro Airlinesa.

“Bilo je tu i okolnosti na koje se nije moglo uticati, kao što je pandemija COVID, međutim MA se susrijetao i sa globalnom ekonomskom krizom, krizom avijacije nakon pada blizanaca, pa i sa bombardovanjem države, pa je mudrim odlukama profesinalnog tima uspijevao da preživi i iz svake krize se vrati kao savremenija i jača kompanija. Otklon od profesionalizma i znanja, kontinuirani izbor pogrešnih kadrova bez prethodnog iskustva u avijaciji definitivno je najodgovorniji za propast sada već bivšeg nacionalnog prevoznika. Nakon 30. avgusta 2020. godine uz svu nadu da će doći do promjene na bolje, doživjeli smo još jednu propast sa avio kompanijom.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Prvi Craft fest počeo sinoć u Podgorici pod sloganom “Kupujmo domaće”

Prvi Craft Fest Montenegro, manifestacija koja okuplja domaće zanatske pivare iz Crne Gore počela je …