Vlada dala saglasnost EPCG da izađe na berzu sa akcijama, korigovali zaključke MKI

Vlada je korigovala zaključke Ministarstva kapitalnih investicija u vezi prodaje akcije Elektroprivrede na način da je zaključkom definisano da daje saglasnost da ta državna energetska kompanije emituje 10 odsto svojih akcija na berzi kao i da je Vlada saglasna da ona može otkupiti dio tih akcija o čemu će se naknadno izjasniti.

Ovi zaključci su usvojeni nakon reakcije premijera Dritana Abazovića i ministra finansija Aleksandra Damjanovića.

Abazović je kazao da Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI) nije pripremilo zaključke onako kako je Vlada tražila.

On je kazao da je odbor direktotra EPCG 16. avgustra tražio od MKI da dobije saglasnost da mogu emitovati svoje akcije na berzi, ne implicirajući ko će da ih kupi.

“MKI je samo njima trebalo da da tu saglanost i mi nikada ne bi imali ovu diskusiju. MKI nije dao tu saglanost”, rekao je Abazović.

On je kazao da je MKI tražio saglaasnost od Savjeta za privatizaciju, čiji je Abazović predsjednik, a da im je on odgovorio da te sjednice neće biti, jer je ona nepotrebna.

“Vlada treba da im da saglasnost ali ne ovako kako je MKI pripremilo dokumenat zato što MKI pokušava da Ministarstvo finansija navede da obavi neku radnju koju nisu dužni da obave”, rekao je premijer.

Abazović je naknadno na konferenciji za novinare pojasnio da se sporni zaključak MKI odnosio da to ministarstvo obavezuje Ministarstvo finansija da kupi akcije Elektroprivrede.

Dodao je da šta će biti sa akcijama EPCG i ko će da ih i koliko kupi nije predmet ove današnje rasprave.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović je kazao da je nepotrebno da ovu odluku razmatra Savjet za privatizaciju.

“Ako se prihvate ovakvi zaključci MKI gdje se kaže da je Vlada saglasna da država kao većinski vlasnik otkupi sopstvene akcije, kako bi smo mogli da realizujemo taj zaključak, kad prethodne nemamo da su akcije emitovane na berzi. Imamo preskočen korak”, rekao je Damjanović.

On je dodao da će Vlada kasnije razmotriti mogućnost da kupi akcije EPCG iz budžeta kroz preraspodjelu novca iz tekuće rezerve.

Kompanije sopstvene akcije mogu posjedovati najduže tri godine prema Zakonu o privrednim društvima i taj rok za EPCG ističe 26. septembra. Procedura emitovanja na berzi traje najmanje desetak dana, zbog čega već sada EPCG treba saglasnost Vlade, a ta saglasnost ide na predlog MKI. Zato su radnici prethodnih dana apelavali na Ibrahimovića da dozvoli EPCG da izađe sa akcijama na berzi

Ministarstvo kapitalnih investicija je spremilo zaključak u vezi ovog pitanja, ali su zahtijevali da se o njemu raspravlja interno, odnosno izvan očiju javnosti.

Premijer Dritan Abazović kazao je da mu je žao što na današnjoj sjednici ne prisustvuje resorni ministar Ervin Ibrahimović.

“Mislim da mu je ovdje bilo mjesto danas, posebno u kontekstu onoga što je juče rečeno, posebno jer nije tačno. Bila je informacija juče da se ja nisam javio ministru 15 dana. Mislim da ministar zna moj broj telefona”, rekao je Abazović.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Strateški partner Solara na crnoj listi SAD zbog povezanosti sa Dodikom

Kompanija „Kaldera“ iz Laktaša, koja je 21. marta pompezno potpisala sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji sa …