OGROMAN ŠVERC: U CG prijavljen svaki 20. apartman

Evidencija privatnog smještaja i suzbijanje sive ekonomije ostaje izazov za nadležne. Nadaju se da će novom strategijom razvoja turizma uspjeti da se izbore sa ovim dugogodišnjim problemom. Sagovornici Pobjede su saglasni da se ovaj problem može riješiti dobro organizovanim elektronskim sistemom po ugledu na Hrvatsku.

Kako su kazali Pobjedi, iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma Strategijom razvoja turizma do 2025. godine procijenjeno je da su kapaciteti privatnog smještaja u zemlji 120 do 150 hiljada smještajnih jedinica. S druge strane, nezvanično nam je rečeno da je do kraja prošle godine u registru bilo svega šest hiljada prijavljenih izdavalaca smještaja.

Informacioni sistem
Kako u ovom momentu ne postoje zvanični podaci o broju onih koji posluju u sivoj zoni, Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma razmatra mogućnosti uvođenja odgovarajućeg informacionog sistema koji bi uveo red u tu oblast.

– Dobar primjer ovakvog informacionog sistema imamo u Hrvatskoj – poručuju iz MEK-a, dodajući da je evidencija privatnog smještaja kod nas višegodišnji problem kojem moraju sistemski pristupiti i što prije ih uvesti u legalne tokove.

Ministarstvo je pripremilo Prijedlog zakona o turizmu i ugostiteljstvu kojim bi trebalo da se dodatno uredi i ta oblast, naročito u dijelu izdavanja odobrenja za rad, oglašavanja i kontrole.

– Namjera je da se precizno definiše ko i pod kojim uslovima može pružati ove usluge, da se definiše njihov odgovarajući sadržaj uz jasnu podjelu nadležnosti između organa koji izdaju odobrenja za obavljanje turističke i ugostiteljske djelatnosti, te u skladu sa navedenim i podjelu nadležnosti inspekcija na državnom i lokalnom nivou – poručuju iz MEK-a i ističu da će predložena rješenja u dijelu inspekcijske kontrole dovesti do drastičnog suzbijanja sive ekonomije. Istakli su da imaju intenzivnu saradnju sa Udruženjem izdavalaca privatnog smještaja.

Fokus saradnje biće na kreiranju sistema koji će izdavaocima omogućiti jednostavnu prijavu, ali i promociju, te korisnicima usluga mogućnost da na jednom mjestu nađu sve neophodne podatke i rezervišu smještaj – zaključuju iz MEK-a.

Provjerite slična mjesta

Veliki nemiri u Buenos Airesu nakon što je Milei najavio smanjenje penzija i plata: Grad je “bojno polje”

Interventna policija u glavnom gradu Argentine Buenos Airesu ispalila je suzavac i vodene topove kako …