Crna Gora bi mogla da profitira od inflacije na svjetskom nivou

Ekonomski analitičar Predrag Drecun smatra da Crna Gora ne treba da vodi globalne bitke i zadovoljava tuđe interese, već da se okrene sopstvenim. On je u jutarnjem programu “Dobro jutro Crna Goro” kazao da bi od inflacije na svjetskom nivou mogli da profitiramo. Istakao je da nema razloga da dođe do povećanja cijena struje u Crnoj Gori.

Drecun smatra da je trenutno na tapeti promjena globalnog sistema, a da mi kao mala zemlja ne treba da vodimo te bitke već da gledamo kako da preživimo.

“Kao mala ekonomija mi takođe imamo i prednosti. Te prednosti ne koristimo. Otkako je započeta tranzicija mi smo kod r slova od tranzicije. Nismo krenuli u korišćenje sopstvenih potencijala. To je pitanje strategije”, kazao je analitičar.

Primjećuje da smo više okrenuti zadovoljavanju tuđih geopolitičkih interesa.

“Mislim da bi to trebalo da se promijeni i da bi od inflacije na svjetskom nivou mogli da profitiramo. Da zarađujmo na izvozu hrane, energije. Nažalost, to se ne može uraditi odmah. Kada je riječ o hrani moglo bi brzo, kada je riječ o energiji za pet godina bismo mogli da budemo u suficitu energije izgradnjom jednog velikog objekta”, kazao je on.

Drecun ističe da nema razloga da dođe do povećanja cijena struje u Crnoj Gori.

“Slikovito da vam kažem, cijena hafte i goriva na svjetskom nivou varira, dok je u zemljama ukoje imaju naftu, ona je niska. Za njihove građane cijena je toliko, a izvozi se po svjetskim cijenama. To i mi treba da radimo. Nema razloga da naša struja bude skupa. Imamo Perućicu, TE Pljevlja, Pivu. Mi ne treba da dajemo podsticaj za male elektrane jer jedino dobijamo nelagodu. Imamo dobre hidrološke prilike. Ako bude dobra godina s tog aspekta neće biti problema”, kazao je on.

Istakao je da će se povećanje zarada zahvaljujući programu Evropa sad istopiti sa rastom cijena.

“Mi generalno moramo da utišamo ambicije. Ne može svako da kuca na državnu kasu i traži ono što nije realno,a mnogo toga je motivisano političkim razlozima”, rekao je Drecun.

Objasnio je da svi naši problemi proističu iz spoljno trgovonskog deficita.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Mujović: Elektroprivreda trpi velike gubitke zbog Željezare

EPCG trpi velike gubitke zbog rada Željezare. Pokrenuta je u prošlosti na način što jednostavno …