Rajnke: Neprihvatljivo da političari kritikuju novinare, moramo da imamo nezavisne i slobodne medije

Veliki je broj prepreka na putu Crne Gore ka EU ali sam posebno zabrinuta zbog medijskog okruženja, kazala je ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država Džudi Rajzing Rajnke u Dnevniku 2 na TVCG.

“Ja mislim da nije adekvatno niti prihvatljivo kada politički lideri kritikuju novinare ili medijske kuće jer im se ne sviđa kako oni izvještavaju, i onda novinarima bude ugrožena lična bezbjednost. Mi moramo da imamo nezavisne, slobodne medije, i pozivam crnogorske političke lidere da podignu glas u korist nezavisnih slobodnih medija”, kazala je Rajnke, prenosi Portal RTCG.

Ona je poručila da bi političari trebalo da promijene retoriku kada su zabrinuti sbog priča koji ti mediji objavljuju.

Ja očekujem i znam da novinari u CG traže potvrdu informacija iz više izvora i da rade u skladu sa profesionalnim standardima, kazala je Rajnke.

Američka ambasadorka ocijenila je da se Crna Gora nalazi na raskršću, ali da je izbor jasan.

Mnogo država je na raskršću: izabrati put koji poštuje naše demokratske vrijednosti nasuprot totalitarnoj budućnosti. Ali odluke moraju da se donesu. Crna Gora je trenutno u zastoju i lideri države, a posebno predstavnici u Skupštini moraju da donesu teške odluke. Ima raznih opcija ali ja se nadam da će izabrati prave i na korist građana koji su ih izabrali, kazala je Rajnke u Dnevniku.

Ona navodi da je jasno da oko 80 odsto građana u Crnoj Gori želi evropsku budućnost.

Provjerite slična mjesta

Za hranu potrošeno 1,1 milijardu: Promet za tri godine skoro udvostručen

Promet hrane u trgovini na malo 2020. godine iznosio je oko 668 miliona eura, dok …